Friday, August 21, 2015

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką


Wyobraście sobie,że tego lata, podczas wizyty w Polsce udało mi się pojechać do lasu.
Las jak las niektórzy by pomyśleli lub powiedzieli,nic nadzwyczajnego.Dla mnie osobiście to było niesamowite przeżycie.Cisza,spokój,tylko drzewa,mech i szum kołyszących się drzew.
Błoga sielanka.
Przy okazji zebrałam jagody i wieczorem zrobiłam drożdżówkę z jagodami.Wyszła przepyszna-sami spróbujcie!    



Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką


(Na formę 21 x 31cm)
Ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
125 ml mleka
60 g miodu 
szczypta soli
3 jajka
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
1 litr jagód

Kruszonka:
125 g masła, roztopionego
180 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Mąkę przesiać do dużej miski i dodać drożdże.Świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru,łyżką mąki i 4 łyżkami mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie dodać resztę skąłdników na ciasto i wyrobić ręką lub mikserem z końcówką z hakiem.Ciasto powinno być dość luźne,klejące ale bardzo elastyczne.

Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnieciu, ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć jagody i posypać kruszonką.
Kruszonka - mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę. Ciasto przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).

Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.
Smacznego!