Thursday, July 9, 2015

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką


A u mnie znowu rabarbar i nic nie mogę na to poradzić.Uwielbiam rabarbar i wszystkie desery z jego składem. Rabarbarowa drożdżówka wyszła pysznie i była naszą przekąską na letnim pikniku. Serdecznie polecam!

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Składniki:
400g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 duże jaja
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
16g drożdży suszonych
1 słoiczek dżemu z rabarbaru

Kruszonka:
25 g masa
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

1 jajo do posmarowania

Wszystkie składniki ciasta umieścić w dzieży miksera i przez około 10 minut wyrabiać, aż masa będzie gładka. Uformować z ciasta kulę i odkłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby ciasto wyrosło.

Masło rozpuścić i  rozetrzeć z mąką,cynamonem i cukrem do momentu, aż utworzą się grudki. Kruszonkę przekłożyć do lodówki.
Ciasto rozwałkać na duży prostokąt. Rozsmarować dżem z rabarbaru, ściśle zwinąć i przekroić na pół. Rolady możemy jeszcze poskręcać wzdłuż własnej osi, aby lepiej wyglądały w przekroju. Przekłożyć je do foremek keksowych lub innych i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzchy roztrzepanym jajkiem i posypać obficie kruszonką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor, czyli przez około 40 minut.