Monday, July 6, 2015

Babka marmurkowa


Proste ciasto na lenistwo wakacyjne i dla każdego!
Babka marmurkowa z czekoladową polewą smakuje niesamowicie z filiżanką porannej kawy.
Siedząc jeszcze w piżamie na tarasie nie można odmówić sobie kawałeczka.Wypróbujcie, a nie będziecie żałować! Zapraszam!


Babka marmurkowa

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
225g masła
1 szklanka cukru
szczypta soli
4 jaja duże
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki mleka
120g czekolady gorzkiej

Mąkę i proszek przesiać przez sito i wymieszać z solą.
Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką.
Masło i cukier utrzeć na puszysta masę.Dodawać jaja jedno po drugim do całkowitego połączenia.
Jeśli masa się rozwarstwi, to nie ma tragedii, bo po dodaniu suchych składników połączy się na nowo
Wlać wanilię.
Na koniec dodawać na przemian trochę mleka i trochę mąki i miskować do połączenia się składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Dodać do połowy ciasta.Nakładać do formy na przemian jasne i ciemne ciasto.Widelcem zrobić esy floresy. 
Piec w temperaturze 160 stopni celcjusza przez około 70 minut, do suchego patyczka.


Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub półsłodkiej
50 ml śmietanki kremówki

Do garnuszka wrzucić połamaną czekoladę i śmietankę.Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Ciągle mieszać.Polewać na babkę jeszcze ciepłą polewę.
Smacznego!