Wednesday, June 17, 2015

Bananowo-truskawkowe ciasto z płatkami owsianymi (bez cukru, bez glutenu, bez jaj)


Ten przepis powalił mnie na kolana,nie dość,że bez cukru, bez glutenu,bez jaj to jeszcze na dodatek zdrowy.Smak też jest niesamowity. Ciasto pierwsza klasa-warte wypróbowania! Serdecznie zapraszam!


Bananowo-truskawkowe ciasto z płatkami owsianymi


Truskawkowy dżem z chia:

2 szklanki truskawek świeżych lub mrożonych
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto:

2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże banany rozdrobnione widelcem
1/4 szklanki syropu z agawy

Dżem truskawkowy:

Truskawki i syrop wrzucić do garnka.Zagotować i gotować na małym ogniu aż truskawki się rozpadną i zagęszczą-około 10 minut.Dodać nasiona chia oraz wanilię i gotować kolejne 5 minut.Odstawić do wystudzenia.

Ciasto:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
1 szklankę płatków rozdrobnić w malakserze lub blenderze na mąkę.Wysypać do miski.Dodać resztę składników i porządnie wymieszać ręką.
2/3 ciasta wyłożyć do formy na papier do pieczenia i wyrównać.Na ciasto rozsmarować dżem.
Posypać resztę ciasta na wyłożony dżem.Piec przez około 30 minut.Kroić po wystudzeniu.Smacznego!