Thursday, April 30, 2015

Zdrowe batoniki


Wielu z nas teraz wiosną chciałoby zrzucić zbędne kilogramy.Pewne jest to,że najlepiej jest ograniczyć cukier lub też w ogóle na jakiś czas z niego zrezygnować. Na szczęście są pewne zamienniki, które są słodkie, ale nie mają ani grama cukru.Chcecie spróbować?? Oto przepyszne batoniki słodzone daktylami i miodem.Zapraszam :-)




Zdrowe batoniki


170g suszonych daktyli
85g miodu
65g masła orzechowego ( ja użyłam masła migdałowego)
100g pokrojonych na drobno migdałów bez skórki
120g płatków owsianych

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni celcjusza.Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.Wysypać płatki na papier do pieczenia i zapiekać przez 15 minut.
Daktyle najlepiej wcześniej namoczyć w wodzie.Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładka masę.
Miód i masło orzechowe podgrzewać na małym ogniu aż miód i masło sie rozpuszczą.Dodać zmiksowane daktyle i wymieszać.
Do masła z miodem wsypać płatki owsiane i migdały.
Formę wielkości 20cm x20cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyc gotową masę i wyrównać łyżką.Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.Zastygniętą masę pokroić na batoniki.Przechowywać w lodówce.Smacznego!