Wednesday, April 8, 2015

Baba marcepanowa z pomarańczą


Już po Wielkanocy i mam nadzieję,że mieliście cudowne święta.Ja miałam wspaniałe święta w gronie przyjaciół.Dzieci szukały jajeczek podrzuconych przez zajączka,a my dorośli zajadaliśmy się smakołykami.Było pysznie i bardzo miło.
Na wspomnienie świąt zapraszam Was do wypróbowania przepisu na babę z marcepanem i pomarańczą.Marcepan i sok pomarańczowy dodaje tej babie naturalnej wilgotności,co sprawia,że jest przepyszna i możne stać dość długo zachowując świeżość.Można ją zrobić na niedzielny deser i wcale nie trzeba czekać do Wielkanocy.Zapraszam!



Baba marcepanowa z pomarańczą


150 g masła
150 g marcepanu utartego na tarce o dużych oczkach
100g cukru
3 jaja
skórka otarta z 2 pomarańczy
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
300g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego



Formę do baby nasmarować masłem.Jak macie silikonową formę,to niczym nie trzeba smarować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni celcjusza.W garnuszku rozpuścić masło i odstawić do wystudzenia.
Mąkę,sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Dodać sól.
W innej misce zmiksować jaja z cukrem,po czym dodać sok z pomarańczy,wystudzone masło,utarty marcepan i skórkę z pomarańczy.Dokładnie połączyć.Na koniec dodać suche składniki i zmiksować jeszcze raz.Wylać ciasto do formy.Piec przez około 30 minut do suchego patyczka.
Babę jeszcze ciepłą wyjąć z formy.Składniki na lukier połączyć dokładnie ze sobą i polukrować babę.Smacznego!