Sunday, April 5, 2015

Mazurek z solonym tofii i karmelizowanymi migdałami


Mazurek z solonym tofii w zasadzie wymyśliłam sama.Uwielbiam dodatek solonego sosu tofii do każdego deseru.Słodki i słony-para jak marzenie.Spróbujcie sami.Jeśli nie lubisz soli,to po prostu ją pomiń.

Przy okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam Kochani przede wszystkim spokojnych świąt w gronie najbliższych!Aby radość i miłość gościła w Waszych domach!!
Suto zastawionego stołu i bogatego zajączka również Wam życzę!

Mazurek z solonym tofii i karmelizowanymi migdałami

Spód:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
85g masła zimnego
1 łyżka śmietany 18%
1 żółko
skórka otarta z połowy cytryny

Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Następnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wykroić na kształt jaja pozostawiając brzegi ciasta.Z brzegów wyciąć dowolne kształty i smarując białkiem przyklejać do brzegów. Ponakłuwać widelcem.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10-15 minut.Ostudzić.

Masa tofii z solą:
1 szklanka śmietanki kremówki
1 szklanka brązowego cukru
4 łyżki masła
duża szczypta soli

Składniki masy wrzucić na patelnię.Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Gotować ciągle mieszając na małym ogniu aż masa zrobi się gęstawa i kropla masy która spadnie z łyżki natychmiast będzie zastygać. 
Masę lekko wystudzić,wymieszać z karmelizowanymi migdałami i wyłożyć na upieczony spód.

Karmelizowane płatki migdałowe:
1 szklanka płatków migdałowych
3 łyżki cukru

Migdały i cukier wrzucić na patelnie.Ciągle mieszając na średnim ogniu rozpuścić cukier aż się skarmelizuje a migdały zrumienią.Wyłożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia.Pokruszyć migdały i wrzucić do gotowej masy tofii. Smacznego!