Wednesday, March 4, 2015

Ptysie z dżemem i bitą śmietaną

 
Znowu choróbstwo mnie dopadło i całą naszą rodzinę,stąd też moja nieobecność na blogu.
Muszę cofnąć się trochę w czasie,bo chciałam pokazać Wam jak w Islandii obchodzony jest odpowiednik naszego tłustego czwartku.
Otóż tutaj, w poniedziałek przed środą popielcową obchodzi się tak zwany bolludagur czyli dzień słodkiej bułeczki.Tą słodką bułeczką jest nic innego jak poczciwy ptyś z dżemem i bitą śmietaną oblany czekoladą lub lukrem.Ja zrobiłam wersję z czekoladą.Ptysie wyszły smakowicie.Serdecznie zapraszam do wypróbowania.
 

Ptysie z dżemem i bitą śmietaną

(na około 10 sztuk)
 
100 g masła
200 ml wody
2 łyzki cukru
110 g mąki pszennej
3 duże jaja
słoik dżemu truskawkowego lub innego
1 litr śmietany kremówki
100g czekolady ciemnej i 50 ml śmietanki
 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni celcjusza.
Do garnka wlać wodę,wrzucić masło i cukier.Doprowadzić do rozpuszczenia masła i zagotowania.
Wsypać mąkę i wciaż gotując energicznie wymieszać rózgą aby nie było grudek.Ostudzić.
Wbijać jajka do ostudzonej masy i miksować jedno po drugim do uzyskania gładkiej masy.
Przełożyć ciasto do rękawa cukeirniczego z końcówką w gwiazdkę.Wyciskać małe bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 25-30 minut.Wystudzić zupełnie.
Przekrawać ptysie na pół.Spody smarować dżemem i nakładać ubitą śmietanę.Przykryć drugą połową ciasta.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i polewać gotowe ptysie.
Smacznego!