Thursday, February 19, 2015

Pączki pieczone

 
Tłusty czwartek u mnie w tym roku trochę był nietypowy,bo z pączkami,ale pieczonymi,a nie tradycyjnie smażonymi.Najlepiej smakowały zaraz po upieczeniu i polukrowaniu.
Szły jak świeże bułeczki!!
Jak chcecie mieć odtłuszczony tłusty czwartek to wypróbujcie następnym razem tego oto przepisu.Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie!!

Pączki pieczone

(na około 40 sztuk)
 

 

50g suszonych drożdży lub 100g świeżych drożdży
200ml ciepłego mleka
740g mąki pszennej do wypieków
100g cukru
1,5 łyżeczki soli
6 jaj dużych
300g miękkiego  masła pokrojonego na kawałki
 
Dodatkowo:
ulubiona marmolada,dżem lub czekolada połamana na kostki
1 jajo roztrzepane do posmarowania
lukier pomarańczomy:3-4 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy i 2 szklanki cukru pudru wymieszać razem na gładko
posiekana skórka pomarańczowa
 
Drożdże wymieszać z mlekiem,1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,cukier i sól.Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ręką lub mikserem z końcówką z hakiem.Wbijać po jednym jajku jednocześnie,aż wbijemy wszystkie jaja i dobrze wyrobić.Zajmie to około 7-10 minut.
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło kawałek po kawałku i nadal wyrabiać.Ciasto powinno być elastyczne i odrywać się od miski lub ręki.
Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po godzinie wyrastania zarobić ciasto jeszcze raz.Podsypać blat mąką i rowałkować ciasto.Wykrawać pączki szklanką.Na środek każdego kółka kłaść po łyżeczce ulubionego dżemu,marmolady lub po jednej kostce czekolady.Złożyć kółko na pół i zawijać ciasto do góry ,uformować kulę.Gotowe pączki kłaść na papierowe papilotki łączeniem do dołu.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.Wyrośnięte pączki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Piec 13-15 minut.Lekko wystudzić.Polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego!