Thursday, February 5, 2015

Francuskie ciasto czekoladowe

 
Francuskie ciasto czekoladowe świetnie pasuje na Walentynki.Jeśli chcesz oszołomić swojego Walentego lub Walentynkę to śmiało wybierz to ciasto.Czekoladowa glazura i truskawki są przysłowiową wisienką na torcie.Serdecznie zapraszam!
 

Francuskie ciasto czekoladowe

 
Ciasto:
200g cukru
200g masła
200g czekolady ciemnej
100g mąki
4 jaja
Truskawki do przybrania
 
Polewa:
150g czekolady
70g masła
2-3 łyżki golden syrop
 
Ciasto:
Jaja ubić z cukrem,ale nie za długo.Masło rozpuścić z czekoladą i wystudzić.
Do masy jajecznej dodać mąkę i zmiksować.Na koniec dodać rozpuszczone masło z czekoladą.
Okrągłą formę nasmarować masłem.Wlać ciasto do formy i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni celcjusza.
Polewa:
Składniki polewy wrzucic do garnka i mieszając rozpuścić.Polać wystudzone ciasto.
Ułożyć truskawki.Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!