Thursday, January 29, 2015

Ciasto do kawy z truskawkami i pistacjową kruszonką

 
 
Ciasta ucierane z niewielką ilością owoców i jeszcze z kruszonką idealnie komponują się z filiżanką kawy.Moje ciasto ma w środku pokrojone świeże truskawki a na wierzchu kruszonkę z pistacjami.
Jadłam różne ciasta ucierana,ale to przeszło moje najśmielsze oczekiwania.
Nic dodac nic ująć - musicie wypróbować je sami!!
 
 
 
 
 

Ciasto do kawy z truskawkami i pistacjową kruszonką

Kruszonka:
85g masła
140g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
otarta skórka z 1 cytryny
76g posiekanych pistacji niesolonych
100g cukru
 
Ciasto:
140g mąki pszennej
156g masła
150g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
130g świeżych truskawek pokrojonych w kostkę
 
Kruszonka:
Masło pokroić w kostkę i zostawić na 5 minut do zmięknięcia.Do miski wsypać mąkę,sól,cukier i skórkę z cytryny.Dodawać pokrojone masło i miksować aż powstanie kruszonka.Na koniec dodać posiekane pistacje i wymieszać.
 
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni celcjusza.Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę przez 4 minuty.
Jajka roztrzepać z wanilią.Ciągle miksując dodawać powolutku jajeczną mieszankę.
Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie zmiksować.Dodać truskawki i wymieszać łyżką.Powinna wyjść dość gęsta masa.
 
Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto i wyrównać łyżką.Posypać kruszonką.Wyjdzie dużo kruszonki,ale właśnie tak ma być.Piec około 35-45 minut do suchego patyczka.Smacznego!