Friday, January 23, 2015

American donuts-pączki amerykańskie

 
W mojej kuchni przez chwilę zrobiło tłusto,a to za sprawą pączków amerykańskich.
Najlepsze prosto po upieczeniu,ale i następnego dnia też są pyszne.
Polane grubo lukrem i posypane ulubioną posypką rozpływają się w ustach.Moje dzieciaki były w siódmym niebie! Serdecznie zapraszam!

American donuts-pączki amerykańskie

(na około 45 sztuk)
 

 
21g suszonych drożdży
120ml szklanki wody
530 ml mleka pełnotłustego
170g cukru
3 jaja
1 i 1/2 łyżeczki soli
113g masła
940g mąki pszennej do wypieków
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
 
Lukier:
113g masła
375g cukru pudru,3 szklanki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
135ml mleka gorącego
 
Zrobić zaczyn mieszając wodę z drożdżami.Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w mleku i zagotować.Odstawić do ostudzenia.Musi być ciepłe,ale nie gorące.
Do miski wsypać 3 szklanki  mąki,jaja,zaczyn z drożdży,cukier i mleko z masłem.Dobrze wymieszać ręką.Resztę mąki stopniowo dodawać i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Można wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem.
Przykryć szczelnie folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Podsypać blat maką i wyłożyć ciasto z miski.Posypać mąką i rozwałkować ciasto na duży prostokąt o grubości 1,5 cm.Wykrawać pączki szklanką lub wykrawaczem do ciastek.Wycinać w środku kółka nakrętką od butelki.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Olej rozgrzać w głebokiej patelni lub w szerokim garnku do 180 stopni celcjusza.Używając termometru konmtrolować temperaturę aby była zawsze 180 stopni.Jeśli będzie wyższa pączki spieką się z zewnątrz a nie upieką w środku.
Wyjmować na ręczniki papierowe do odsączenia.
Jeszcze ciepłe zanurzać w lukrze do połowy  i posypać ulubioną posypką.
 
Lukier:
Maso roztopić i do ciepłego masła dodać cukier puder i wanilię.Wymieszać rózgą.Następnie dodać ciepłe mleko i wymieszać do gładkiej konsystencji.Lepiej jak lukier jest bardziej gęsty.Jeśli nie jest to dosypać cukru pudru.
 
Smacznego!!