Friday, September 5, 2014

Ciasto czekoladowe z gruszkami i karmelowym musem

 
W ramach moich okrągłych urodzin zrobiłam do pracy ciasto ze spodem z czekoladowego brownies,z musem karmelowym,zatopionymi w nich gruszkami i na wierzchu jeszcze raz czekolada i gruszki. Ciasto to zrobiło ogromną furorę i zniknęła w mgnieniu oka.
Nie jest to wbrew pozorom trudne ciasto do zrobienia.Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie!
 

Ciasto czekoladowe z gruszkami i karmelowym musem

Spód:
6 łyżek masła
170g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mąki przesianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
2 duże jaja
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Prostokątną blachę wyłożyc papierem do pieczenia.Masło i czekoladę rozpuścić w mikrofalówce i dokładnie wymieszać.
W misce wymieszać makę,proszek do pieczenia i sól.Odstawić.
W innej misce zmiksować jaja z cukrem i wanilią do białości.Dodać wystudzoną czekoladę z masłem i szybko zmiksować.Na koniec wsypać suche składniki i też szybko zmiksować.
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blachę i piec przez 30 minut.Wystudzić.
 
Mus karmelowy:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki masła
1 szklanka śmietanki kremówki
2 listki  żelatyny
1 puszka gruszek w syropie
 
Listki żelatyny zamoczyć w zimnej wodzie na 2 minuty.Po czym odsączyć z wody i z odrobiną wody rozpuścić w mikrofalówce (30sekund). Odstawić.
Do rondla wsypać cukier i 2 łyżki wody.Postawić na gaz i nie mieszając gotuj do momentu aż cukier sie rozpuści i powstanie karmel o kolorze bursztynu.
Do karmelu dodać masło i 1/3 szklanki ciepłej śmietanki.Energicznie wymieszać rózgą uważając, aby sie nie oparzyć.Postawić na mały ogień i mieszając do całkowitego połączenia na gładki sos kamelowy.Zostawić do całkowitego połączenia.
Resztę śmietanki ubić na sztywno.Wystudzony sos karmelowy wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietany.To samo zrobić z rozpuszczoną żelatyną.
Teraz wszystko połączyć razem.
Gruszki odsączyć z syropu.Gruszek osuszyć ręcznikiem papierowym.Połowę gruszek pokroić w kostkę.Dodać do musu.
Przygotować dwie keksówki.Wyłożyć je folią spożywczą.
Czekoladowe brownie przekroić na 2 części, na kształt spodu keksówki i wyłożyc spód każdej z keksówek ciastem.
Na ciasto wyłożyć mus karmelowy i dobrze schłodzić w zamrażalniku.
 
Czekoladowe ganache:
1/2 szklanki śmietanki kremówki
170g czekolady gorzkiej
 
Śmietankę zagotować po czym zdjąć z ognia i wrzucić do niej pokrojoną czekoladę.Odstawić na 5 minut i po tym czasie dobrze wymieszać do połączenia.
Wystudzić zupełnie.
Wyjąć schłodzone keksówki z zamrażalnika.Polać czekoaldowe ganache na mus i udekorować pozostałymi pokrojonymi gruszkami.
Jeszcze raz schłodzić w zamrażalniku przez około 2 godziny.
Kroić na prostokąty nożem zanurzonym we wrzątku.Smacznego!