Monday, June 16, 2014

Bułeczki z kremem waniliowym i truskawkami

 
Bułeczki z truskawkami i kremem waniliowym są moim wymysłem.Miałam w nadmiarze truskawki i krem waniliowy,to wykombinowałam,że może fajne wyszłyby bułeczki z takim nadzieniem i ... wyszły zjawiskowo! Przepyszne! Na wierzchu polałam  zwykły lukier,choć to wersja  opcjonalna.Serdecznie zapraszam!
 

Bułeczki z kremem waniliowym i truskawkami

 
( na 16 sztuk)
 
 
500g mąki pszennej do wypieków
30g świeżych drożdży lub 15g drożdży suchych
1 szklanka mleka
1/4 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 jaja
1 jajo do posmarowania+1 łyżka mleka
 
Dodatkowo:
Truskawki do nadziewania (16 sztuk)
1 łyżka cukru brązowego i 1 łyżka wiórków kokosowych
lukier-1 szklanka cukru pudru+ 2 łyżki mleka
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem,1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wrzucić pozostałe składniki ciasta dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie odchodzić od miski lub od ręki oraz będzie gładkie i lśniące.Przykryć miskę czystą sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto szybko reką.Podzielić na pół i każdą połówkę na 8 części.Każdą część opruszyć delikatnie mąką.Zalepić brzegi ciasta do góry i uformować rękoma kuleczkę.Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
 
Krem:
2 żółtka
22 g skrobi kukurydzianej
50g cukru
235 ml mleka pełnotłustego
1/2 laski wanilii
38g masła pokrojonego w kostkę
 
Żółtka,mąkę i połowę cukru (25 g) zmiksować na kogel mogel.Kolor ma być bardzo jasny.
Mleko z resztą cukru,zeskrobanymi nasionkami wanilii zagotować.Zdjąć z ognia.
Jedną trzecią mleka wlać do masy jajecznej i rózgą porządnie wymieszać.W ten sposób hartujemy masę jajeczną,aby nie powstała jajecznica.
Wymieszaną masę jajeczną wlać spowrotem do pozostałego mleka w garnku.
Postawić na małym gazie i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia i ponownego wrzenia.
Gęsty krem gotujemy wciąż szybko mieszając przez około 1-2 minuty,aby pozbyć się mącznego smaku.
Zdjąć z ognia,wrzucić masło i energicznie wymieszać masło aż do kompletnego rozpuszczenia.
Przykryć szczelnie folią przeźroczystą dotykając powierzchni kremu,aby nie powstał korzuch.
Wystudzić zupełnie.Na tym etapie można spokojnie przechowywać w lodówce nawet do następnego dnia.

Wyrośnięte bułeczki przycisnąć na środku dnem szklanki,tak aby powstał dołek.Do dołka nałożyć 1 łyżkę kremu waniliowego.Na krem kłaść po jednej truskawce pokrojonej na ćwiartki.Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem brązowym z kokosem.
Piec bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez około 20 minut.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.Smacznego!