Friday, June 6, 2014

Cytrynowe tartletki ze szwajcarską bezą

 
Cytrynowe tartletki idealnie pasują latem na letnie przyjęcia.Z jednej strony są bardzo eleganckie, a z drugiej przepyszne.Szwajcarska beza słodko kontrastuje z kwaskowatym nadzieniem.
Nie ma na co czekać tylko brać się do roboty!Można zaskoczyć domowników. Serdecznie zapraszam!
 

 

Cytrynowe tartletki ze szwajcarską bezą

(na 6 tartletek o średnicy 12cm)
 
 
 
Ciasto:
200g mąki pszennej
75g cukru pudru
szczypta soli
75g masła niesolonego schłodzonego pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1/2 łyżeczki esencji z wanilii
1-3 łyżki lodowatej wody
Mąkę,sól i cukier przesiać na stół lub stolnicę.Pięścią zrobić dołek i wrzucić masło i żółtka.Końcami palców pognieść masło z żółtkami.
Szerokim nożem posiekać na kruszonkę wszystkie skadniki.
Następnie pokropić wodą i esencją z wanilii.Szybko zagnieść ciasto końcami palców.Uwaga! Wyrabiać bardzo krótko,inaczej po upieczeniu tartletki będą twarde.
Zawinąć w folię przeźroczystą i schładzać w lodówce przynajmniej pół godziny.
Po pół godzinie podzielić ciasto na równe 8 części i każdą z osobna rozwałkować na około 2 mm grubości.Wyłożyć rozwałkowane ciasto do foremek na tertletki albo mufinki i dokładnie docisnąć do spodu i brzegów.
Na ciasto każdej tartletki wyłożyć papier do pieczenia,a na papier wsypać suchy ryż,groch lub fasolę.
Piec wszystko razem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez około 10 minut.Wyjąć tartletki z piekarnika i zdjąć papiery z grochem i fasolą.Następnie skręcić temperaturę do 180 stopni celcjusza i piec przez kolejne 5-10 minut do złotego koloru.Ostudzić i wyjąć z foremek.
Lemon card:
 
4 jaja duże
185 g cukru
120ml świeżego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
225g masła  
 
Wszystkie skałdniki wrzucić do metalowej miski.Postawić miskę nad lekko gotującym się garnkiem z wodą i rózgą metalową ubijać masę aż zgęstnieje-około 10 minuty.Jeśli macie termometr cukierniczy to temperatura powinna dojść do 90 stopni celcjusza.
Zdjąć miskę z nad gotującej się wody.Szybko ubijać rózgą aż składniki dobrze sie połączą.Ostudzić i dobrze schłodzić w lodówce.


Szwajcarska beza:

100g białek z jaj
125g cukru

W metalowej misce połączyć białka z cukrem.
Postawić miskę nad lekko gotującym się garnkiem z wodą i mieszać ciągle aż masa osiągnie temperaturę 55 stopni celjusza.
Nastepnie zdjąć miskę z garnka i ubijać mikserem do uzyskania gęstej bezy.Uwaga! Nie ubijać za długo,bo można przebić bezę.

Do wystudzonych kruchych tartletek nakładać łyżką wystudzony lemon curd.
Szwajcarską bezę nałożyć do rekawa cukierniczego z końcówką z gwiazdką.Ozdobnie wyciskać bezę na wierzch kremu cytrynowego.
Na koniec wstawić tartletki do piekarnika nastawionego na funkcję grill  (200 stopni clcjusza) i chwilę podpiekać wierzch bezy do zezłocenia.
Ewentulanie użyć ręcznego przyrządu do karmelizowania cukru.
Smacznego!