Monday, June 2, 2014

Tartletki z kremem wanliowym,rabarbarem,pomarańczą i karmelem

 
Pierwszy raz robiłam tartletki z rabrabarem i chyba na jednym razem nie poprzestanę.Połączenie kruchego ciasta z kremem waniliowym,rabarbarem,pomarańczą i karmelem daje niespotykany smak.Z jednej strony kwaskowaty posmak a z drugiej strony słodki.Wszystko ładnie współgra i się równoważy.Serdecznie zapraszam do wypróbowania!
 

Tartletki z kremem wanliowym,rabarbarem,pomarańczą i karmelem

(na 16 tartletek zrobionych w formie na mufinki)
 

 

 
Ciasto:
200g mąki pszennej
75g cukru pudru
szczypta soli
75g masła niesolonego schłodzonego pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1/2 łyżeczki esencji z wanilii
1-3 łyżki lodowatej wody
 
Mąkę,sól i cukier przesiać na stół lub stolnicę.Pięścią zrobić dołek i wrzucić masło i żółtka.Końcami palców pognieść masło z żółtkami.
Szerokim nożem posiekać na kruszonkę wszystkie skadniki.
Następnie pokropić wodą i esencją z wanilii.Szybko zagnieść ciasto końcami palców.Uwaga! Wyrabiać bardzo krótko,inaczej po upieczeniu tartletki będą twarde.
Zawinąć w folię przeźroczystą i schładzać w lodówce przynajmniej pół godziny.
Po pół godzinie podzielić ciasto na równe 16 części i każdą z osobna rozwałkować na około 2 mm grubości.Wyłożyć rozwałkowane ciasto do foremy na mufinki i dokładnie docisnąć do spodu i brzegów.
Na ciasto każdej tartletki wyłożyć papier do pieczenia,a na papier wsypać suchy ryż,groch lub fasolę.
Piec wszystko razem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez około 10 minut.Wyjąć tartletki z piekarnika i zdjąć papiery z grochem i fasolą.Następnie skręcić temperaturę do 180 stopni celcjusza i piec przez kolejne 5-10 minut do złotego koloru.
Krem:
4 żółtka
45 g skrobi kukurydzianej
100g cukru
475ml mleka pełnotłustego
1/2 laski wanilii
75g masła pokrojonego w kostkę
 
 
Żółtka,mąkę i połowę cukru (50 g) zmiksować na kogel mogel.Kolor ma być bardzo jasny.
Mleko z resztą cukru,zeskrobanymi nasionkami wanilii zagotować.Zdjąć z ognia.
Jedną trzecią mleka wlać do masy jajecznej i rózgą porządnie wymieszać.W ten sposób hartujemy masę jajeczną,aby nie powstała jajecznica.
Wymieszaną masę jajeczną wlać spowrotem do pozostałego mleka w garnku.
Postawić na małym gazie i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia i ponownego wrzenia.
Gęsty krem gotujemy wciąż szybko mieszając przez około 1-2 minuty,aby pozbyć się mącznego smaku.
Zdjąć z ognia,wrzucić masło i energicznie wymieszać masło aż do kompletnego rozpuszczenia.
Przykryć szczelnie folią przeźroczystą dotykając powierzchni kremu,aby nie powstał korzuch.
Wystudzić zupełnie.Na tym etapie można spokojnie przechowywać w lodówce nawet do następnego dnia.
 
Rabarbarowo-pomarańczowo-karmelowe nadzienie:
400g świeżego rabarbaru
140g cukru
1 duża pomarańcza
40g masła
 
Rabarbar umyć i obrań ze skórki.Pokroić w 2cm kawałeczki.Włożyć do garnka,zalać niewielką ilością wody.Posypać 100g cukru i doprowadzić do wrzenia.Gotować na małym ogniu przez 5 minut,po czym odstawić na 10 minut.Odcedzić rabarbar z nadmiaru wody.
Obkroić skórę z pomarańczy ostrym nożem i filetować pomarańczę poprzez wycinanie cząstek pomarańczy bez skórki i białych części.Odstawić na bok.
Resztę cukru (40g)wsypać do garnuszka i zalać odrobiną wody.Postawić na ogniu i nie mieszająć podgrzewać do uzyskania karmelu w kolorze złotym.Uwaga! Uważać aby nie spalić karmelu (ja się 2 razy zagapiłam i musiałam wszystko robić od początku).
Zdjąć karmel z ognia i dodać pokrojone masła i utrzeć rózgą.
Do gotowego karmelu dodać odcedzony rabarbar i mieszać przez 2-3 minuty.Na koneic dodać cząstki pomarańczy i gotować na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty ciągle mieszając.Schłodzić.
 
Gotowe tartletki napełnić kremem waniliowym a na wierzch nałożyć rabarbarowe nadzienie.
Smacznego!