Friday, May 30, 2014

Tort Rafaello

 
Tort Rafaello przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Delikatny biszkopt nasączony likierem Amaretto lub herbatą z aromatem migdałowym,do tego kremowy,małosłodki krem kokosowy ze śmietanki kokosowej,białej czekolady i serka mascarpone.Tort ozdobiony został prażonymi płatkami migdałowymi,pralinkami rafaello i płatkami kokosowymi.Po prostu niebo w gębie!
 

Tort Rafaello

(na dużą tortownicę o średnicy 28cm)
 
Biszkopt genueński:
9 dużych jaj
225g cukru
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
255g mąki pszennej
60g masła
 
Całe jaja w skorupkach włożyć do garnka gorącej wody,aby się porządnie ogrzały.
Mąkę przesiać.Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
Jaja i cukier ubijać mikserem do białości przez około 10 minut.Masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
Mąkę podzielić na 3 części i powoli dodawać do ubitej masy.Pierwszą część wsypać i delikatnie wymieszać  rózgą,to samo zrobić z częścią drugą i ostatnią mąki.Do masła wlać 2 łyżki ubitej masy jajecznej i wymieszać.Na koniec stopniowo wlać rozprowadzone masło z masą jajeczną i jeszcze raz wymieszać.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tylko na dnie.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza i piec biszkopt przez 35-40 minut-do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, podnieść tortownicę do góry i spuścić na podłogę z wysokości 30-40cm.Ta czynność sprawi,że biszkopt będzie równy i nie będzie opadał.Odłożyć do wystudzenia.Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy równe krążki.
 
Krem kokosowy:
 
450 ml śmietanki kremówki
375 ml śmietanki kokosowej-uzyskanej przez schłodzenie 2 puszek mleka kokosowego i po otwarciu puszek zebraniu gęstej śmietanki ze ścianek.
300g białej czekolady (pokrojonej)
500g serka mascarpone
150g wiórków kokosowych
 
Najlepiej dzień wcześniej doprowadzić do wrzenia śmietankę kremówkę i śmietankę kokosową. 
Wsypać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty.Po 2 minutach wymieszać na gładką masę rózgą.Odstawić do wystudzenia i schładzać w lodówce.
Nastepnego dnia serek mascarkpone zmiksować krótko z odrobiną schłodzonej śmietanki z czekoladą do powstania gładkiego kremu.To pozwoli na eliminacje grudek powstałych z serka mascarpone.Nastepnie dodać  resztę śmietanowej mieszanki i zmikosować do czasu aż uzyskamy gładki gęsty krem.Uwaga ! Nie miksować zbyt długo,aby nie powstało masło.Dodać wiórki kokosowe i ponownie zmiksować.
 
Dodatkowo:
1 szklanka likieru amaretto lub bezalkoholowo,1 szklanka słabej czarnej herbaty z 3 łyżeczkami ekstraktu z migdałów
80g płatków migdałowych uprażonych na złoty kolor na suchej patelni
30g płatków kokosowych
12 pralinek rafaello
dekoracja z białej czekolady
 
Złożenie tortu:
Pierwszy krążek biszkoptu położyć na paterę i nasączyć 1/3 ponczu do nasączenia.Wyłożyć 1/3 porcji kremu.Położyć drugi krążek i czynność powtórzyć.Na koniec położyc trzeci krążek i wyłożyc na wierzch resztę kremu.Szpatułą ofsetową (płaską z wygietą rączką) lub płaskim nożem wygładzić równo wierzch tortu tworząc cienką warstwę kremu na górze i posmarować boki zbierając krem z góry.
Boki posypać prażonymi migdałami.Wierzch udekorować pralinkami rafaello i dekoracją z białej czekolady.Tort porządnie schłodzić.Smacznego!
 
 
Źródło:  www.mojewypieki.com