Friday, May 23, 2014

Galette z truskawkami,kokosem i pomarańczą

 
Ostatnio koleżanka pod moim postem na facebooku napisała,że nie ma foremek do robienia tartletek.
Od razu pomyslałam,że w zasadzie to można temu zaradzić.Dlaczego by nie zrobić galette z owocami? Nie trzeba mieć wtedy żadnych foremek i wychodzi piękna tarta.Ta tarta jest wyjątkowa,bo w zasadzie moja autorska.Do truskawek dodałam otartą skórkę z pomarańczy,sok z pomarańczy i kokos.Połączenie smaków wyszło bardzo ciekawe :-)
Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie.

 

Galette z truskawkami,kokosem i pomarańczą

( na 2 małe galette o średnicy 18-20cm)
 
 
 
Ciasto:
200g mąki pszennej
75g cukru pudru
szczypta soli
75g masła niesolonego schłodzonego pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1/2 łyżeczki esencji z wanilii
1-3 łyżki lodowatej wody
 
Dodatkowo:
3 łyżki wiórek kokosowych do kruszonki
 
Mąkę,sól i cukier przesiać na stół lub stolnicę. Pięścią zrobić dołek i wrzucić masło i żółtka. Końcami palców pognieść masło z żółtkami.
Szerokim nożem posiekać na kruszonkę wszystkie skadniki.
Następnie pokropić wodą i esencją z wanilii.Szybko zagnieść ciasto końcami palców. Uwaga! Wyrabiać bardzo krótko,inaczej po upieczeniu tarta będzie twarda.
Zawinąć w folię przeźroczystą i schładzać w lodówce przynajmniej pół godziny.
 
Nadzienie:
250g świeżych truskawek
3 łyżki czubate cukru trzcinowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 łyżki wiórek kokosowych
otarta skórka z połowy pomarańczy
świeżo wycisnięty sok z połowy pomarańczy
1/2 laski wanilii
 
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części.Z dwóch części  rozwałkować  2 duże koła.Przyłożyć duży,płaski talerz obiadowy do ciasta i wykroić duże koła.Położyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce i dodać do niego 3 łyżki wiórków kokosowych.
Truskawki umyć,odszypułkooać i pokroić na grube plastry, a wanilię przekroić wdłuż na pół i zeskrobać ziarenka. Wszystkie składniki na nadzienie połączyć dokładnie ze sobą.
 
Połowę nadzienia wyłożyć na środek każdego koła zostawiając około 3cm marginesu.
Zawinąć brzegi do środka.Posypać każdą galette połową startego ciasta z kokosem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza i piec przez około 30-35minut,do zezłocenia się.
Ostudzone galettes posypać cukrem pudrem.
Smacznego!