Thursday, April 24, 2014

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

 
Spóźniłam się z tym postem jakieś ponad tydzień.Złożyło się na to wiele okoliczności,w środę przed świętami prowadziłam kurs z pieczenia tartletek,a już w czwartek wyjeżdzaliśmy do domku letniego w góry.Trzeba było przygotować wiele rzeczy,aby zabrać ze sobą na święta i je przygotować.
W tym bardzo zajętym czasie, kiedy miałam chwilę, aby usiąść do komputera była już godzina grubo po północy i najzwyczajniej w świecie byłam potwornie zmęczona.Mam nadzieję,że wybaczycie mi ten poslizg.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu,nawet jeśli świeta sie już skończyły.
Można mazurka pokroić na małe kwadraty i jeść jak ciasteczka z nadzieniem.
Ten mazurek jest moim ulubionym mazurkiem,a przepis na masę kajmakową pochodzi z bardzo starej polskiej książki kucharskiej.Serdecznie zapraszam :-)
 
 
 

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Spód:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
85g masła zimnego
1 łyżka śmietany 18%
1 żółko
skórka otarta z połowy cytryny
 
Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Następnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wykroić równy prostokąt.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10 minut.
 
Masa kajmakowo-czekoladowa:
500ml mleka pełnotłustego lub śmietanki kremówki
400g cukru
100 g masła
1/2 laski wanilii
100g czekolady
 
Śmietankę,cukier i zeskrobane ziarenka wanilli gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut.
Masę ciąglę mieszać aby się nie przypaliła.Masa zacznie gęstnieć i pojawi się przeźroczysta piana.
Kajmak jest wtedy dobry kiedy upuszczona kropla masy z łyżki na blat zacznie od razu zastygać.
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dodać do kajmaka razem z pokrojonym masłem.Dobrze połączyć i wyłożyc na spód mazurka.Odstawić do zastygnięcia.
Udekorować dowolnie,orzechami,suszonymi owocami i lukrem.
Smacznego!