Monday, April 7, 2014

Ciasteczka bezglutenowe z rodzynkami i cynamonem

 
 
Ciasteczka bezglutenowe są na prawdę pyszne.Dodałam do ich zrobienia mąkę bezglutenową, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.Może to być mąka specjalna lub też mąka ryżowa.Dla tych co nie muszą uważać na gluten równie dobrze można dodać zwykłą mąkę.Bardzo serdecznie zapraszam!
 
 

Ciasteczka bezglutenowe z rodzynkami i cynamonem

( na 30 sztuk)
 
3 i 1/2 szklanki płatków owsianych
200g masła niesolonego
1 i 1/3 szklanki cukru demarara lub innego brązowego cukru
1/4 szklanki syropu z kukurydzy light
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka rodzynek dużych,ciemnych zalanych wrzącą wodą i odcedzonych
2 duże jaja
2/3 szklanki maki bezglutenowej albo mąki ryżowej ( można nawet dodać zwykłą mąkę)
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
 
 
 
 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2 szklanki płatków owsianych rozdrobnić w malakserze na proszek.
Masło rozpuścić w dużym garnku.Dodać cukier,syrop kukurydziany,cynamon,sól i proszek do pieczenia.Wymieszać rózgą.
Następnie dodać proszek z płatków owsianych, płatki owsiane i rodzynki,połączyć wszystko.
Wbić jaja i energicznie wymieszać.
Na koniec dodać mąkę oraz orzechy i połączyć składniki ze sobą.Odstawić na 10 minut, aby masa lekko stężała.
Łyżką nakładać porcje ciasta i wykładać na wyłożone papierem do pieczenia blachy.
Piec przez około 10-12 minut do zezłocenia brzegów.
Po ostudzeniu ciastka sciągać z blachy.
Smacznego!