Thursday, April 3, 2014

Szarlotka na spodzie orkiszowo-owsianym

 
Przepis na tą szarlotkę wymyśliłam sama.Miałam ochotę na coś słodkiego i do tego zdrowego,oczywiście w miarę możliwości.Postawiłam na mąkę orkiszową,płatki owsiane,brązowy cukier i jabłka.Zaniosłam to ciasto do pracy i nie uwierzycie,ale wszystkim bardzo,ale to bardzo smakowała moja szarlotka i do tego koniecznie chcieli przepis.Będę musiała więc napisać przepis w dwóch językach.Serdecznie zapraszam do pieczenia oraz życzę smacznego!
 

 

Szarlotka na spodzie orkiszowo-owsianym

(na formę do tarty o średnicy 24cm)
Ciasto:

200g masła pokrojonego w kostkę
100g cukru brązowego
200g płatków owsianych
100g mąki orkiszowej
1 jajo roztrzepane
szczypta soli
 
Jabłka:
1 kg jabłek
3 łyżki masła
50g cukru brązowego
skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
 
 
Mąkę,płatki owsiane,sól i cukier wymieszać razem i wysypać na blat.Zrobić dołek i wlać roztrzepane jajo oraz dodać masło.Wszystko ciekać nożem aż powstaną małe grudki.Na koniec szybko wyrobić ciasto i ufomować kulę.
Podzielić ciasto na dwie części-jedną 2/3 ciasta i drugą 1/3 ciasta.
2/3 ciast wyłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty i docisnąć.Włożyć z formą do zamrażarki na 15 minut.
Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i też włożyć do zamrażarki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Spód wyjąć z zamrażalki i podpiec przez 20 minut.
W tym czasie zrobić jabłka.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Roztopić masło na patelni,dodać resztę składników i ciągle mieszając smażyć jabłka aż zrobią się miękkie.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka równomiernie.
Wyjąć 1/3 ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce na kruszonkę.Posypać na jabłkach.Piec kolejne 40 minut.Gotowe ciasto wystudzić.
Smacznego!