Thursday, March 20, 2014

Francuskie macarons z lemon curd

 
 
Kolejnym smakołykiem,który wszystkim smakował bez wyjątku na urodzinach mojego synka były francuskie macaroniki z cytrynowym curdem.Bezowo- migdałowe ciasteczka przekładane cytrynowym kremem. Bardzo słodkie i mięciutkie!Dla mnie poezja!Serdecznie zapraszam!
 
 


 Francuskie macarons z lemon curd

( na około 25-30 ciasteczek)
 
150g cukru pudru
85 g mielonych migdałów bez skórki ( albo płatków migdałowych)
90g białek z jaj (lub 3 duże białka z jaj)-muszą być stare-około dwudniowe
65 g cukru kryształ
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
 
W malakserze rozdrobnić na proszek płatki migdałowe z cukrem pudrem ( lub wymieszać zmielone migdały z cukrem pudrem).
Przesiać przez sitko,aby nie było grudek.
Białka ubić na lekką pianę i dodawać łyżka po łyżce cukier kryształ aż do powstania gęstej,lśniącej bezy.
Na koniec wsypać rozdrobnione migdały z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać szpatułką ( wykonać nie więcej niż 20 ruchów mieszających).
Blachę wyłożyc papierem do pieczenia.
Napełnić rękaw cukierniczy masą migdałową i wyciskać na blachę kółeczka o średnicy 4 cm,w  2 cm odstępach.Odstawić na 30 minut do wysuszenia wierzchu.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni celcjusza.Piec macaronsy przez około 15 minut.Jesli nadal są bardzo miękkie to skręcić temperaturę do 120 stopni i dopiekać przez jakieś 4 minuty.
Wystudzić zupełnie.
 
Lemon curd:


1/2 szklanki soku z cytryny

3/4 szklanki cukru
otarta skórka z 1 cytryn
3 jaja
78 g masła pokrojonego w kostkę
Pierwsze 4 składniki wrzucić do metalowej miski.Postawić miskę nad lekko gotującym się garnkiem z wodą i rózgą metalową ubijać masę aż zgęstnieje=około 4 minuty.Jeśli macie termometr cukierniczy to temperatura powinna dojść do 90 stopni celcjusza.
Zdjąć miskę z nad gotującej się wody i wrzucić masło.Szybko ubijać rózgą aż składniki dobrze sie połączą.Ostudzić i dobrze schłodzić w lodówce.

Smarować płaską stronę macaronsów lemon card i nakładać drugi.
Smacznego!