Tuesday, February 25, 2014

Churros-hiszpańskie pączki

 
Churros to hiszpańskie pączki-idealne na tłusty czwartek.Wyciskane z rękawa na gorący tłuszcz tworzą fantazyjne pączkowe pałeczki.Obsypuje je się cynamonowym cukrem i  w tej czynności pomagał mi Mój Oluś. To nic,że cała kuchnia była w cukrze,za to ile zabawy!
Do tych pączków robi się też sos czekoladowy,ale ja nie zdążyłam sosu już zrobić.Podam Wam jednak przepis,może Wy zdążycie :-)
Zapraszam serdecznie.
 

Churros-hiszpańskie pączki

 
80g masła
1 szklanka wody
200g maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajo
4 łyżki cukru i 1łyżeczka cynamonu do obtoczenia pączków
1 litr oleju do smażenia
 
Wodę z masłem zagotować.Zdjąć z ognia.Odstawić do wystudzenia.Wsypać mąkę,sól i proszek do pieczenia i energicznie wymieszać,aż ciasto będzie gładkie.Wbić jedno roztrzepane jajo i zmiksować mikserem.
Nałożyć gotowe ciasto do rękawa cukierniczego z koncówką z gwiazdką.Wyciskać paski bezpośrednio na rozgrzany  tłuszcz i smażyć z dwóch stron do zezłocenia.
Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Obtaczać w cynamonowym cukrze.
 
Sos czekoladowy:
1/2 litra mleka pełnotłustego
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki maki kukurydzianej
75g gorzkiej czekolady
 
Mleko zagotować z cynamonem.Gotować przez następne 7 minut.Cukier wymieszać z mąką i rozetrzeć z niewielką ilością wody aby powstała gładka pasta.Wlać pastę do mleka i mieszać aż sos zgęstnieje.
 
Pączusie macza się w czekoladowym sosie.Smacznego!