Thursday, January 9, 2014

Italian apple pie według Nigelli Lawson

 
 
 
 
Mikołaj przyniósł mi książkę Niglli Lawson-Nigellissima.Ciekawe przepisy kuchni włoskiej i trochę przepisów z wypiekami.Na początek mojej przygody z Nigellą wybrałam włoskie ciasto jabłkowe.
Wyszło pysznie,pachnące wanilią i cytryną.Spróbujcie sami!
 
 

Italian apple pie według Nigelli Lawson

( na formę o średnicy 22cm)
 
100g masła
250g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150g cukru
2 jaja
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75ml mleka pełnotłustego
3 jabłka-pink lady (500g)
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu
 
 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni celcjusza.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę.Dodać jajka jedno po drugim i zmiksować.Teraz dodać suche składniki,takie jak mąka,proszek do pieczenia,sól,skórka z cytryny i ponownie zmiksować.Na koniec dolewać powoli mleko  i ekstrakt z wanilii.Dokładnie wymieszać.Moja masa była za gęsta i dodałam więcej mleka (razem wyszło około 100ml).
Obrać połowę jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do gotowego ciasta.
Surowe ciasto wyłożyć do formy.Resztę jabłek razem ze skórką lub jak ktoś woli bez skórki pokroić na ćwiartki.Ułożyć na wierzchu ciasta i docisnąć. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.Piec 40-45 minut-do suchego patyczka.Smacznego!