Tuesday, December 10, 2013

Tarta Rafaello- makaronikowa z kokosem i migdałami

 
Dzisiaj są urodziny mojego męża i na tę okazję zrobiłam makaronikową tartę.
Dla tych co nie wiedzą, makaroniki to takie malutkie bezowo-migdałowe ciasteczka przekładane różnymi kremami.
Właśnie spód mojej tarty to makaronikowy blat.Wierzch posmarowałam kremem z bitej śmietany i mascarpone,a na krem pokruszyłam drugi blat makaronikowy i posypałam prażonymi migdałami i kokosowymi płatkami.Wyśmienity deser na urodziny zamiast tortu lub nawet na święta.Serdecznie zapraszam!

 

 

Tarta Rafaello- makaronikowa z kokosem i migdałami 

 
Spód:
180g białek (z około 6 jaj)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej przesianej
 
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Przyłożyć do papieru duży talerz obiadowy i odrysować koła.
Nagrzać piekarnik do 150 stopni celcjusza.
Białka ubijać i pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier,aż cukier się skończy, a piana ubije się na sztywno.Do ubitej bezy dodać przesianą mąkę i mielone migdały.Delikatnie wymieszać szpatułą.
Podzielić masę na dwie równe części i rozsmarować na dwóch przygotowanych wcześniej blachach na kształt koła.
Piec w piekarniku przez 80 minut.Po upieczeniu wystudzić.
 
Krem:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki likieru Malibu
 
Dodatkowo:
garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
garść płatków kokosowych
 
Do miski wrzucić serek mascarpone i śmietankę.Ubijać na małych obrotach miksera.Pod koniec ubijania dodać cukier puder.Uważać aby krem się nie zwarzył.
Dodać wiórki kokosowe i liker.Delikatnie wymieszać łyżką.
 
Jeden spód makaronikowy wyłożyć na paterę.Posmarować gotowym kremem kokosowym.Posypać pokruszonym drugim spodem,prażonymi migdałami i kokosowymi płatkami.Schłodzić w lodówce.Smacznego!