Sunday, December 8, 2013

Waniliowe babeczki z kremem z mascarpone

 
Dawno mnie tutaj nie było,a to za sprawą mojego kochanego synka,którego przyjęcie urodzinowe przygotowywałam.Poza tym gwiazdkowe przyjęcia w pracy mojej i mojego męża i tak czas uciekł.Nawet nie wiem kiedy.
Wracam już do blogowania i mam nadzieję,że szybko nadrobię zaległości.
Zaczynam od babeczek urodzinowych mojego synka.Wyszły pysznie! Sami spróbujecie!
 

Waniliowe babeczki z kremem z mascarpone

(na 24 mini babeczki lub 12 dużych)
 
120g masła
160g cukru
3 duże jaja
165g mąki
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mleka
 
 
Wszystkie skałdniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę.Dodać jajka, jedno po drugim i dokładnie zmiksować za każdym dodaniem. Dodać wanilię i wymieszać.Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.Wsypać do utartej masy i szpatułką delikatnie wymieszać.Na koniec dodać mleko i jeszcze raz wymieszać do połączenia składników (nie za długo mieszać).Wyłożyć 2 formy do mini mufinek małymi papilotkami i nakładać łyżką gotową masę.
Upiec u piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza przez około 20 minut.Uwaga włączyć funkcję piekarnika góra-dół.
Po upieczeniu wystudzić.
 
 
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
barwnik w żelu spożywczy
posypka dowolna
 
 
Do serka dodać 4 łyżki śmietanki i chwilę zmiksować,aby serek zrobił się bardziej kremowy.
Dolać resztę śmietanki i delikatnie ubijać.Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię.Uważać aby masa się nie zwarzyła.Nie wolno przebić masy.Na koniec dodać odrobinę dowolnego barwnika i łyżką wymieszać.Schłodzić gotową masę przez około 20 minut.
 
Gotową masą udekorować babeczki używając rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie rozetki. 
 
Smacznego!