Thursday, November 21, 2013

Ciasto snikers z orzechami laskowymi,karmelem i czekoladą

 


 
 
Nie mogłam dłużej czekać z zamieszczeniem tego posta.Dwie wspaniałe kobiety prosiły o przepis.
Oryginalnie to ciasto było zrobione z orzechami ziemnymi i czekoladą.Ja trochę ten przepis zmodyfikowałam,dałam prażone orzechy laskowe i karmel.Wyszło pysznie słodko.Smacznego!
 

Ciasto snikers z orzechami laskowymi,karmelem i czekoladą

 
400g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
8 łyżek kakao przesianego
300g mąki przesianej
4 jaja
200g masła,roztopionego
100g czekolady Pipp z karmelem (nadziewana czekolada z karmelem)
 
Piekarnik nagrzać do 175 stopni celcjusza.Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia lub tylko wysmarować masłem.
Jaja ubić z cukrem na biało.Dodać kakao,ekstrakt z wanilii i wymieszać.Na zmianę dodawać roztopione masło i mąkę ciągle mieszając rózgą do całkowitego połączenia składników.
Wyłożyć ciasto do formy.Połamać czekoladę na kostki i zanurzyć w cieście w małych odstępach (jak na zdjęciu).
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut-uwaga!!!Nie dłużej!
 
250g orzechów laskowych
180g cukru
1 łyżka miodu
50ml wody
50g masła
45ml śmietany kremówki
 
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wysypać orzechy.Piec w 180 stopniach celcjusza przez około 10 minut.Wyjąć z piekarnika razem z papierem i zawinąć w ściereczkę.Odłożyć na 10 minut po czym rozcierać orzechy w ścierce tak,aby skórka odeszła z orzechów.
 
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier,wlać wodę i miód.Zagotować bez mieszania.Nadal gotować do uzyskania bursztynowego koloru.Zdjąć z ognia i dodać śmietankę i masło.Ponownie postawić na gaz i gotować ciągle mieszając przez 1 minutę.Zdjąć z gonia i dodać orzechy.
Wyłożyć karmelowe orzechy na wierzch ciasta i poczekać do ostudzenia.
 
180g czekolady gorzkiej lub półsłodkiej
1/2 szklanki śmietanki kremówki
 
Śmietankę zagotować, po czym zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę.Mieszać rózgą do uzyskania gładkiego czekoladowego ganache.Wyłożyć na wierzch na orzechy.Ostudzić,po czym włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!