Sunday, November 3, 2013

Pasta pralinowa o smaku orzechów laskowych

 
Pasta pralinowa potrzebna mi była do zrobienia kremu pralinowego, o którym w następnym poście.Można ją wykorzystać do zrobienia kremów,lodów,jako dodatek do naleśników lub wielu innych słodkości.Ja zrobiłam z tej pasty przepyszny krem pralinowy i zapewne wykorzystam ją jeszcze do innych.Serdecznie zapraszam do zrobienia pasty!
 

Pasta pralinowa o smaku orzechów laskowych

 
2 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 -2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub z oliwy
 
 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.Wysypać na blachę orzechy laskowe.Piec przez około 10 minut,aż zaczną pachnieć-pilnować aby się nie spaliły.Wyjąć z piekarnika i zawinąć orzechy w ściereczkę.Odłożyć na 10 minut.Po 10 minutach rolować orzechy razem ze ściereczką tak aby skórka z nich zeszła.Odwinąć ze ściereczki i wyjąć orzechy bez skórki.Jeśli na niektórych orzechach wciąż będzie skórka to też ich trzeba użyć.
 
Do garnuszka o grybym dnie wlać wodę i wsypać cukier.Podgrzewać aż do zagotowania i nie ruszać garnka.Woda z cukrem powinna zamienić się w bursztynowy karmel-uważać aby nie był zbyt ciemny,bo zrobi się gorzkawy.
 
Gotowy karmel zdjąć z gazu i wsypać orzechy.Szybko wymieszać i wyłożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
 
Do malaksera wrzucać połamane orzechy z karmelem,kawałek po kawałku i miksować na miałką masę.Proces ten trochę trwa.Po wrzuceniu wszystkich kawałków dodać 2 łyżki oleju, nadal miksować aż powstanie konsystencja pasty.Gotową pastę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.Smacznego!!