Thursday, October 17, 2013

Granola z orzechami,rodzynkami i kokosem

 
Miałam tą granolę zrobić dla mojej bratanicy jak gościła u nas,ale nie zdążyłam :-(.. wyjechała.Pomyślałam jednak,że nic straconego i zrobię teraz tutaj,a ona zrobi u siebie z mojego przepisu.Sprytny plan-mam nadzieję,że wypali.Zachęcam wszystkich do robienia swojej własnej granoli-jest o nieba lepsza niż ta ze sklepu!Sekretem doskonałej granoli jest dokładne odmierzanie składników.Nie można dodać za dużo suchych składników,bo wyjdzie zbyt sucha i nie można dać za dużo morkych składników,bo wyjdzie zbyt mokra.Powodzenia i smacznego!
 

Granola z orzechami,rodzynkami i kokosem

(na 1 kg granoli)
 
 
500g płatków owsianych
200g otrębów pszennych
100g wiórków kokosowych
50g rodzynek
50g orzechów pecan
50g migdałów
50g orzechów laskowych
50g orzechów nerkowca
50g orzechów włoskich
60ml miodu płynnego
4 łyżki cukru demarara
80ml oleju kokosowego
 
 
W garnuszku rozpuścić miód z cukrem i olejem kokosowym,bardzo krótko podgrzewać.Orzechy posiekać i wsypać do dużej miski razem z resztą skałdników.Suche składniki połączyć dokładnie z mokrymi.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni celcjusza.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wysypać gotową granolę.Piec około 30 minut.Mieszać co 10 minut.Wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!