Wednesday, October 9, 2013

Raw serniczek o smaku pomarańczy i imbiru

 
Kolejne moje ciasto z cyklu raw cakes.Tym razem wypadło na serniczek,ale nie ze zwykłego twarogu,ale z orzechów nerkowca.Do tego dodałam sok i skórkę z pomarańczy oraz starty korzeń imbiru.Wyszło wybornie i niezwykle zdrowo.Serdecznie zapraszam!!

 

Raw serniczek o smaku pomarańczy i imbiru

 
Spód:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów pecan
4 suchone daktyle,namoczone do miękkości
1/4 szklanki kakao
 
Nadzienie:
1/2 szklanki skórki z pomarańczy
2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez około 4 godziny w wodzie i potem odcedzonych
1 i 1/4 szklanki oleju kokosowego-rozpuszczonego
3/4 szklanki soku z pomarańczy(sok z około 3 pomarańczy)
2/3 szklanki syropu z agawy
1 łyżka świeżo startego imbiru
 
 
Spód.
Migdały i pecany zmielić w malakserze,aż zrobią się drobniutkie kawałeczki.Dodać daktyle i kakao .Zmiksować w malakserze,aż składniki się połączą.
 
Małą tortownicę wyłożyć 2/3 masy na spód i docisnąć.Resztę zostawić do posypania na wierzch.
 
Nadzienie.
W blenderze lub malakserze zmiksować nerkowce,olej kokosowy,sok z pomarańczy i syrop z agawy,aż masa będzie gładka .Dodać skórkę z pomarańczy i imbir.Zmiksować krótko jeszcze raz.
 
Wyłożyć na przygotowany spód i posypać resztą masy ze spodu.Włożyć ciasto do lodówki na całą noc lub na 2 godziny do zamrażalnika.
Smacznego!!