Thursday, October 3, 2013

Bułeczki kwiatuszki z cynamonem i orzechami włoskimi


 
Uwielbiam cynamonowe słodkości.Mają swoją dusze mam wrażenie ;-))
Te bułeczki są urocze,w kształcie kwiatuszków.W środku napakowane cukrem z cynamonem i orzechami.Przepyszne.Serdecznie zapraszam!
 
 
 
 
 

Bułeczki kwiatuszki z cynamonem i orzechami włoskimi

(na 16 bułeczek)
 
Ciasto:
2 łyżeczki drożdży suszonych
1/2 szklanki ciepłej wody
4 duże jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
3 i 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki miekkiego masła
 
Nadzienie:
1/2 szklanka orzechów włoskich rozdrobnionych w malakserze
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
 
Do smarowania:
1 jajo
1 łyżka wody
1 łyżka miodu
cukier gruby kryształ do posypania na wierzch
 
Rozpuścić drożdże w wodzie,dosypać 1/2 szklanki mąki i łyżkę cukru.Wymieszać wszystko na gestą papkę.Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
 
Do dużej miski wsypać resztę mąki,cukier,jaja,sól i wyrośnięte drożdże.Ciasto zagniatać ręką lub wyrabiać w mikserze końcówką z hakiem,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Dodać masło i dalej wyrabiać.Jeśli się za bardzo klei podsypać troszkę mąki (uwaga nie za dużo,bo ciasto będzie twarde).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
 
Przygotować nadzienie.Połączyć wszystkie składniki nadzienia ze sobą.Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Dwie duże blachy wyłożyc papierem do pieczenia.
Do smarowania połączyć jajo,wodę i miód.


 
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę,a każdą połowę na 8 części.
 
 

 
Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
 

 
Posmarować przygotowaną mieszanką z jaja,wody i miodu.

 
Posypać grubo 1-2 łyżkami nadzienia i docisnąć 

 
Naciąć w poprzek jak na obrazku.

Zwijać od strony nienaciętej...

 
aż do końca

 
Zwijać  do środka zaczynając od jednego końca...

 
do drugiego
 
 
i gotowe
 
 
Układać na każdej z blach po 8 sztuk.Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować i posypać grubym cukrem lub brązowym cukrem.Piec w piekarniku około 20 minut.Smacznego!