Saturday, September 28, 2013

French tosts z bananami,syropem klonowym i orzechami włoskimi

 
Moje dzieci uwielbiają francuskie tosty,a z bananowym spreadem najbardziej.Idealne na niedzielne śniadania,kiedy nie musicie się śpieszyć i macie czas na przygotowanie śniadania.Zachęcam wszystkich do zrobienia na jutrzejsze śniadanie!! Zobaczycie zakochacie się w nich od pierwszego kęska! :-))
 

French tosts z bananami,syropem klonowym i orzechami włoskimi (na 12 tostów)

 
Bananowy spread:
50g orzechów włoskich posiekanych
4 dojrzałe banany pokrojone w plasterki
6 łyżek masła
75ml syropu klonowego
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
 
Mleczny sos:
150ml mleka
100ml śmietany słodkiej
3 jaja
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Dodatkowo:
12 kromek chleba tostowego
syrop klonowy
 
Bananowy spread.W rondelku rozpuścić masło.Dodać orzechy i prażyć przez 2 minuty,aż wydzielą intensywny zapach.Dodać resztę składników i gotować na małym ogniu ciągle mieszając,aż cukier się rozpuści i banany zmiękną.
 
Mleczny sos.Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki sosu i trzepaczką ubić tak aby składniki się dobrze połączyły.
 
Na dużej patelni rozgrzać dowolny tłuszcz (najlepsze masło).Kromki chleba tostowego zanurzać w sosie tak aby nasiaknęły nim zupełnie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
 
Usmażone tosty wykładać na talerze,posmarować grubo bananowym spreadem i polać nieco  jeszcze syropem klonowym.Smacznego!!