Thursday, September 19, 2013

Skyr cake z białą czekoladą i truskawkami

 
Islandzki skyr jest bardzo podobny do naszego polskiego serka homogenizowanego,ale jest o wiele mniej tłusty.Zawiera tylko 0,5 % tłuszczu,3 % węglowodanów i aż 12% białka.Skyr cake smakuje jak pyszny serniczek na zimno albo i nawet lepiej.Serdecznie zapraszam!!
 
P.S. Przepis dostałam od mojej Kasi.Dziękuję Kasiu!!  
 

Skyr cake z białą czekoladą i truskawkami

 
500g hrein skyr (islandzki produkt mleczny podobny do jogurtu)-można zastąpić polskim serkiem homogenizowanym
400 ml śmietanki kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
300g białej czekolady
2 paczki biszkoptów podłużnych 
6 łyżeczek żelatyny
1łyżeczka esencji waniliowej
świeży sok z dwóch pomarańczy
200g pokrojonych na drobno truskawek
 
Przygotować średnią tortownicę.Zanurzać biszkopty w soku z pomarańczy i układać ściśle na dnie tortownicy.Przyciąć dokładną długość biszkoptów,tak aby poukładać biszkopty dookoła formy.Maczać przycięte biszkopty w soku i ułożyć dookoła formy.
Czekoladę białą rozpuścić w kapieli wodnej.Dokładnie wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z połową cukru pudru.Żelatynę rozpuścić z odrobiną wrzącej wody i zostawić do ostygnięcia.Skyr zmiksować z drugą połową cukru i esencją waniliową.Do żelatyny dodać trochę skyrowej masy i rozmieszać.Rozpuszczoną czekoladę połączyć z resztą skyrowej masy.Na koniec wszystkie czśsci ze sobą połączyć,tj,skyr z żelatyną,skyr z białą czekoladą i ubitą śmietaną.
Wyłożyć 1/4 masy skyrowej na ułożone  biszkopty.Na masę ułożyć połowę truskawek i na truskawki ponownie 1/4 masy serowej.Na wyłożoną masę ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów.Na drugą warstwę biszkoptów wyłożyć 1/4 masy skyrowej,potem resztę truskawek i ostatnią porcję masy skyrowej.Wyrównać wierzchnią warstwę.Schładzać najlepiej przez całą noc w lodówce.Smacznego!!