Friday, August 9, 2013

Biszkopt z truskawkami,galaretką i bitą śmietaną


 
 
Jestem,wróciłam z wakacji i od razu zabieram się do roboty.Muszę nadrobić wakacyjne zaległości blogowe.Będąc w Polsce różnie bywało z dostepem do internetu,stąd też moje milczenie.Zrobiłam w Polsce kilka letnich smakołyków i teraz się z Wami nimi podzielę.
Będąc u rodziców w domu,przeglądałam stary maminy zeszyt z przepisami.Kartki już dawno pożółkłe zachowały przepyszne przepisy.Jednym z takich był biszkopt z truskawkami,galaretką truskawkową i bitą śmietaną.Robiłam go często latem będąc jeszcze w liceum.Zapraszałam swoich bliskich znajomych i zajadalismy się nim wieczorami.Teraz po prawie 20 latach zaprosiłam swoje dzieci i rodzinę.Smakowało bardzo.Was też serdecznie zapraszam.:-)))
 
 
 



Biszkopt z truskawkami,galaretką i bitą śmietaną

(na formę do tarty o średnicy 21cm)
 
 
Biszkopt:
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki zimniaczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1/2 kg truskawek świeżych
1/2 litra śmietanki kremówki+cukier puder do smaku
1 galaretka truskawkowa


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier.Do ubitej,gęstej piany dodać żółtka i zmiksować.Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.Dodać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką.Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć formę do tart lub tortownicę papierem do pieczenia.Wylać gotowe ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.Wyjąć i dokładnie wystudzić.

Na wystudzony biszkopt ułożyć umyte,wysuszone i przekrojone na pół truskawki.Zrobić galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Teżejącą galaretkę wyłożyć na truskawki.Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Udekorować nią ciasto.Podawać schłodzone.Smacznego!