Saturday, May 4, 2013

Słodkie bułeczki z truskawkami i kokosową kruszonką

 
 
A u mnie dzisiaj po raz kolejny wypiek drożdżowy.Chyba mam jakąś manię na tym punkcie.:-))Prawda jest jednak taka,że dzieci moje uwielbiają bułeczki domowej roboty.Lubię patrzeć jak zajadają,najpierw wyjadając lukier,potem całą resztę.Moje słodkie Leonki.:-)
Bułeczki z truskawkami są przepyszne,mięciutkie,z kokosową kruszonką.Pachną truskawkami i nie mają w środku masła tylko oliwę.Wcale nie odbiegają od tych robionych z masłem.Zapraszam wszystkich do wypróbowania!!
 
 
 

Słodkie bułeczki z truskawkami i kokosową kruszonką

(16 sztuk)

 
500g mąki pszennej do wypieków
30g świeżych drożdży lub 15g drożdży suchych
1 szklanka mleka
1/4 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 jaja
1 jajo do posmarowania+1 łyżka mleka
 
 
Kruszonka kokosowa:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
70g masła
1/2 szklanki cukru
 
Dodatkowo:
Truskawki do nadziewania (ja dodałam mrożonych truskawek),można dodać innych owoców jagód,śliwek itp.
cukier do truskawek
lukier-1 szklanka cukru pudru+ 2 łyżki mleka
 
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem,1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wrzucić pozostałe składniki ciasta dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie odchodzić od miski lub od ręki oraz będzie gładkie i lśniące.Przykryć miskę czystą sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto szybko reką.Podzielić na pół i każdą połówkę na 8 części.Każdą część opruszyć delikatnie mąką.Rozpłaszczyć lekką dłonią i nadziewać 1 truskawką i około 1/2 łyżeczki cukru.Zalepić brzegi ciasta do góry i uformować rękoma kuleczkę.Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu  i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka-wszystkie składniki posiekać nożem a potem rozcierać końcami palców tak aby powstała kruszonka.
Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.Jak zostanie kruszonki to włożyć ją do plastikowego woreczka i zamrozić.Będzie na następny raz.
Piec bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez około 20 minut.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.Smacznego!!