Sunday, March 3, 2013

Razowy chleb z ziarnami

Chlebek ten jest jednym z lepszych jakie piekłam.Wyszedł trochę zwarty ,ale widocznie taki musi być.
I tak jest pyszny.Trochę podpiekł  się za bardzo z góry,co w sumie nie przeszkadza.W smaku jest niesamowity-wyraźnie czuć ziarna i miód.Serdecznie zapraszam do pieczenia!!



 

Razowy chleb z ziarnami

 
300g mąki chlebowej pszenno-razowej
100g mąki żytniej
100g mąki pszennej chlebowej
10g drożdży suchych
10g soli
2 łyzki miodu
340 ml wody
80g pestek ze słonecznika
80g pestek dyni
20g maku
40g zaren sezamu
60g siemenia lnianego
 
W dużej misce wymieszać mąkę,drożdże i sól.Dodawać pomału wodę,miód i nasiona łącząc wszystkor razem.Wyrabiać ciasto około 15 minut,aż będzie lśniące i gładkie.Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką lub folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto i jeszcze raz krótko wyrobić.Przełożyć do keksówki posmarowanej masłej i posypanej płatkami owsianymi.Przykryć keksówkę ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni celcjusza.Piec chleb przez około 30 minut.Chleb będzie gotowy kiedy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.Wystudzić porządnie przed podaniem.Smacznego!!