Tuesday, February 12, 2013

Rogaliki/rugelach z nadzieniem z orzechów włoskich i dżemu morelowego

W sobotę całą rodziną wybraliśmy się na bal karnawałowy do zaprzyjaźnionego przedszkola gdzie organizowane są spotkania rodzin polskich-Razem Raźniej.Lutowe spotkanie było pod hasłem karnawału,więc tym bardziej było ciekawie.Dzieciaki przebrane w najróżniejsze kostiumy bawiły się wybornie.Mój Miłoszek wystapił w roli kubusia puchatka a Oluś Zigzaka Mc Queen.Dumnie paradowali w swoich strojach.
Oprócz zabawy były też przekąski.Ja też staram się zawsze coś przygotować.Tym razem przygotowałam rogaliki z przepisu z mojej nowej książki,którą dostałam na gwiazdkę.Wyszły wybornie.Bardzo delikatne ciasto zrobione z serka kremowego i masła oraz nadzienie z dżemu morelowego i orzechów włoskich.Pycha,pycha,pycha.Takie były dobre,że w niedzielę robiłam po raz kolejny-tak do kawki.Serdecznie zapraszam!!
 
 

 
 

Rogaliki/rugelach z nadzieniem z orzechów włoskich i dżemu morelowego

 
Ciasto:
170g masła miękkiego
170g serka kremowego (typu philadelphia)
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
 
 
Nadzienie:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka dżemu morelowego
1/4 łyżeczki cynamonu
 
1 jajo + mleko do smarowania
cukier kryształ do posypania
 
 
Do dużej miski wrzucić masło,serek kremowy,cukier,sól i sodę.Miksować mikserem aż składniki dobrze się połączą.Dodać połowę mąki i ponownie miksować-powinna powstać kruszonka.Na koniec dodać ręsztę mąki i jeszcze raz miksować do momentu aż składniki się połączą.Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę.Owinąć folią przeźroczystą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
 
Nadzienie: Do malaksera wrzucić orzechy i lekko rozdrobnić.Dodać dżem i cynamon,włączyć malakser na krótko aż składniki się połączą.
Jak nie macie malaksera można recznie posiekać orzechy i wymieszać resztę składników.
 
Podzielić ciasto na 3 części,podsypać blat maką.Rozwałkować każdą z cześci osobno na grubość około 2 mm.Przyłożyć duży tależ obiadowy i wykroić duże koło.Rozsmarować 2-3 łyżki nadzienia na wyciętym kole uważając aby zostawić 1 cm krawędzi bez nadzienia.Pokroić koło na 8 części.Zwijać rogaliki zaczynając od szerokiego brzegu.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.Posypać cukrem kryształem.Piec w temperaturze 180 stopni celcjusza przez około 20 minut.Uwaga!Poczekać aż przestygna i dopiero zdejmować z blachy-inaczej się rozpadną.Smacznego!