Monday, February 4, 2013

Babka marmurkowa z czekoladową polewą

Babka marmurkowa jest pyszna,w środku dwukolorowa,biało-brązowa.Środek i wierzch zrobiony z prawdziwej czekolady.Pasuje do kawki lub na eleganckie przyjęcie.Dzieci ją uwielbiają,a co najważniejsze robi się ją błyskawicznie.Serdecznie zapraszam do wypróbowania.


  

 
 

Babka marmurkowa z czekoladową polewą

 
2 szklanki mąki
225 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jaja
pół szklanki mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
120g czekolady gorzkiej
 
Polewa:
100g czekolady słodkiej
1/4 szklanki śmietanki kremówki
 
 
 
 
Masło ubić na puszystą masę.Wsypać cukier i ucierać przez około 2-3 minuty.Dodać jaja jedno po drugim i dobrze zmiksować.Jeśli masa się zwarzy,nie robić tragedii,po dodaniu mąki wszystko powinno być w porządku.Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać.Na małych obrotach zmiksować na przemian przesianą mąkę z proszkiem,sól i mleko,aż do wyczerpania składników.Podzielić ciasto na dwie części.Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce dobrze rozmieszaną czekoladę i porządnie połączyć z masą.
Formę z kominem natłuścić masłem.Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto.Na koniec widelcem zrobić w cieście zygzaki.Piec około 80-90 minut,do suchego patyczka.Dobrze wystudzić.Uwaga!Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 
Polewa:Do garnuszka wlać śmietankę i włożyć posiekaną czekoladę.Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę w śmietance.Powstanie gładka polewa.Jeśli polewa jest za gęsta,można dodać trochę więcej śmietanki.
 
Gotową polewą polać babkę.Smacznego!!