Friday, December 28, 2012

Popcakes-urodzinowe menu

Kolejna propozycja urodzinowa z menu urodzinowego mojego synka.Bardzo długo się przymierzałam do zrobienia popcaksów.W zeszlym roku miały być hitem na Olusia urodzinach,ale nie zdobyłam wtedy patyczków do lizaków.W tym roku postanowiłam nie odpuścić i oto są,piekne,kolorowe,smakowite.Dzieciom się bardzo podobały i smakowały.Zrobiłam ich 20 sztuk,obtoczyłam w polewie z białej czekolady i posypałam różnymi posypkami.Nie jest to przepis trudny,ale troche pracochłonny.Dla ułatwienia poniżej zamieszczam filmik instruktarzowy Bakarelli.Serdecznie zapraszam!
 


 
 

Popcakes (20 sztuk)

 
Ciasto waniliowe (na środek):
175g masła lub margaryny,miękkiego
175 g cukru
175g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jaja,roztrzepane
120g serka mascarpone
80g masła orzechowego lub nutelii
300g białej czekolady lub 200g ciemnej czekolady do obtoczenia + dowolny barwnik
1 łyżka oleju
 
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Okrągłą formę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.,Masło,cukier ekstrakt waniliowy ubić mikserem na kremową masę.Dodawać jaja stopniowo,po trochu i zmiksować.Przesiać mąkę z proszkiem i dodać do ubitej masy i połączyć na niskich obrotach.Wyłożyć do formy i piec przez około 45 minut-do suchego patyczka.Ostudzić.
 
Krem: serek mascarpone zmiksować z nutellą lub masłem orzechowym.
 
Gotowe ciasto pokruszyć (patrz filmik instruktarzowy poniżej) i wymieszać z kremem.Formować niezbyt duże kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Gotowe kulki schłaodzić w zamrażalce przez około 15 minut.
Przygotować polewę,czekoladę roztopić na parze ( w kąpieli wodnej) z 1 łyżką oleju i kroplką barwnika ( ja uzywam barwników w żelu).Kulki wyjąć z zamrażalnika i przygotować patyczki.Końcówkę patyczka zanurzać w polewie czekoladowej i wkładać w środek kulki mniej więcej do połowy.Cały cake pop zamoczyć w polewie i poczekać aż skapnie jej nadmiar.Posypać dowolną kolorową posypką i wstawić do szerokiej szklanki do wystygnięcia.Najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!
 

 


 


 
 
 
 
Film instruktarzowy Bakarelli: