Monday, October 29, 2012

New York Cheesecake-sernik nowojorski

A ja znowu bardzo się zagrzebałam i nie wrzucałam żadnego posta.Moje przeziębienie kiedyś mnie wykończy,ciągnie się już bardzo długo.Powoli wychodzę na prostą.Potworne zmęczenie też daje mi w kość,a ja muszę być aktywna dla moich chłopców.Zaczęłam pić tran islandzki i jakby trochę mi lepiej.Kiedyś bardzo lubiłam jesień,ale teraz i tutaj chyba niekoniecznie.Wstaję rano ciemno,jadę do pracy ciemno-jasno robi się dopiero około godziny dziewiątej.Tęsknie za polską złotą jesienią,za parkiem przy mojej szkole podstawowej i wielobarwnymi liśćmi kasztanowca.Uwielbiałam zbierać te liście i suszyć je na późniejsze oglądanie.Oj znowu tęsknotki się włączają.
Ale nie o tym dzisiaj.Mieliśmy z moim mężem kolejną rocznicę ślubu.Zrobiłam pyszny sernik nowojorski.Dodałam trochę skórki cytrynowej i nabrał iście cytrusowego posmaku.Delikatny,kremowy sernik-pycha! Serdecznie zapraszam.
 
 
 
 

New York Cheesecake

 
 
250g ciastek digestive lub słodkich takich jak Amott's Nice
125g masła niesolonego,rozpuszczonego
750g kremowego serka (typu Philadephia)
215g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki otartej skórki z cytryny
2 łyżki mąki pszennej
4 duże jaja
300ml kwaśnej śmietany
 
Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.Formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć na miazgę.Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.Wyłożyć masę herbatnikowo-maślaną na dno tortownicy.Docisnąć. Wstawić do lodówki na około 30 minut.W tym czasie ubić mikserem twarożek,cukier,wanilię i skórkę z cytryny na kremową masę.Dodać mąkę i zmiksować.Następnie dodawać jajka jedno po drugim.Za każdym razem dokładnie zmiksować.Na koniec dodać kwaśną śmietanę i dokładnie połączyć.Wlać serkową masę do formy i piec około 60-75 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i zostawić tak sernik na około 2 godziny,aż zupełnie wystygnie.Włożyć do lodówki i schładzać około 4 godzin.Smacznego!
 
 
 



 
 
English vesion:
New York Cheesecake
 
250g digestive biscuits or plain sweet such as Amott's Nice
125g unsalted butter,melted
750g cream cheese,such as philadelphia
215g caster sugar
1/2 tsp vanilla extract
2 tsp finely grated lemon zest
2 tbs plain flour
4 eggs
300ml sour cream
 
 
Preheat oven to 160 degree C.Line the base of a 23 cm springform with parchement paper.
Crash finely biscuits using rolling pin or in food processor.Add the butter and mix it until well combined.Transfer to the form and press firmly to the bottom.Place in the fridge for 30 minutes to chill.Meanwhile using electric beater,beat cream cheese,sugar,vanilla and lemon zest untill creamy.Beat in flour.Add the eggs,1 at a time,beating well after each addition.Stir in the sour cream until combined.
Pour the cheese mixture into the base.Place the form in the oven and bake for 60-75 minutes until just set in the centre.Turn off the oven.Leave the cheesecake in the oven with the door ajar,for 2 hours or until cooled completely.Place in the fridge for 4 hours.
Bon apetite!!