Monday, September 10, 2012

Babka z jabłkami,cynamonem i lukrem butterscotch

Kiedy czai sie pomału jesień,ja też pomału spowalniam i delektuję się wczesną jesienią.Na dworze robi się chłodniej,dzień staje się coraz krótszy,a ja z uwielbieniem smakuję pierwszych jesiennych jabłek,gruszek i śliwek.Lubię wtedy ciepły dom,pachnący dobrym ciastem i swieżo zaparzoną kawą.Do tego śmiech moich chłopców beztrosko bawiących się na dywanie.
Mimo,że lato odchodzi w zapomnienie,ja nie płaczę.Cieszę się na przyjście kolejnej pory roku,bo każda ma swój urok.A tymczasem cieszmy się chwilą i zróbmy coś pysznego,nie na chwilę :-))
Babka z jabłkami i cynamonem polana lukrem butterscotch czyli lukrem tofi potrafi zatrzymać każdą chwilę.Pachnie nieziemsko i smakuje niesamowicie.Serdecznie zapraszam! 


 
 

 
 




Babka z jabłkami,cynamonem i lukrem butterscotch

Ciasto: 
360g mąki
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
360ml oleju (ja użyłam oliwy z oliwek)
200g cukru
110g cukru brązowego (ja użyłam demarara)
3 jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
500g pokrojonych w kostkę jabłek
100g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich (wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i prazyć 10 minut)

Polewa lukrowa:
100g cukru brązowego
80ml śmietanki kremówki
60g masła niesolonego
1/4 łyżeczki soli
90g cukru pudru

 

 
 
 
 
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni celcjusza.Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać mąką.
W misce wymieszać mąkę,cynamon,gałkę muszkatałową,sodę i sól.Odstawić na bok.W innej misce zmiksować na małych obrotach olej i cukier do całkowitego połączenia.Nastepnie wbijać jaja,jedno po drugim i za każdym razem porządnie zmiksować.Dodać wanilię i wymieszać.Wsypać mieszankę mąki,przypraw,soli i sody i dokładnie zmiksować do całkowitego połączenia.Na koniec dodać posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłka.Dokładnie wymieszać łyżką.Piec około 90 minut lub do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 minut.Wyjąć z formy i polać gotowym lukrem tofi.
 
Lukier butterscotch:
Cukier brązowy,masło,śmietankę i sól wrzucić do garnuszka.Na małym ogniu podgrzać do wrzenia i  całkowitego rozpuszczenia często mieszając.Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.Do ostudzonej masy wsypać cukier puder i energicznie wymieszać rózgą.
 
Smacznego!!