Tuesday, May 29, 2012

Monkey bread czyli chlebek małpkowy

 
 
Monkey bread pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.W zasadzie pochodzenie nie jest zbytnio znane.Mi osobiście najbardziej kojarzy się samoistnie z małpkowym sposobem jedzenia wszystkiego rękami.Podobnie jak to robią małpki chlebek ten odrywa się rękami i je.Super wypiek na wpólne biesiadowanie ze znajomymi czy rodziną.Jest on lekko słodki, gdyż małe bułeczki obtoczone są cukrem i orzechami.Wyśmienicie smakują same bez niczego-nie są suche dzięki roztopionemu masłu w którym każda bułeczka jest namaczana.Serdecznie zapraszam do wypróbowania!! Palce lizać!




 

Monkey bread czyli chlebek małpkowy

 

Składniki:

240g mąki chlebowej
60g mąki tortowej
5g drożdży suszonych
20g cukru
4 g soli
1 żółtko
175g wody
20g masła

Wykończenie:
40g masła roztopionego
40g orzechów włoskich
70g cukru brązowego
1 białko
 
 
W miseczce połączyć żółtko i wodę.Do dużej miski wsypać obydwie mąki,cukier,drożdże  i sól-wymieszać.Wlać wodę z żóltkiem i zarobić ciasto tak aby składniki się połączyły-około 2 minut.Dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut.Kedy ciasto będzie satynowo-gładkie przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia-musi podwoić swoją objętość,około 60-90 minut.

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni celcjusza.Uprażyć w piekarniku orzechy włoskie do momentu kiedy poczuć intensywny zapach orzechów-10 minut.Wyjąć i ostudzić.
Wsypać orzechy i cukier do malaksera i rozdrobnić porządnie mieszankę orzechów z cukrem aż wyjdzie miażkie jak piasek.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 23 cm lub formę z kominem.Ja wysmarowałam masłem,ale teraz wydaje mi się,że lepiej byłoby wyłożyć papierem do pieczenia gdyż kruszonka poprzyklejała się do spodu formy i odpadała.

Wyjąć wyrośnięte ciasto z formy i spłaszczyć je ręką.Odrywać kawałki ciasta i formować kule najlepiej jednakowej wielkości-ja zrobiłam różne wielkości.Wyszło około 20 kulek.Gotowe kulki maczać w rozpuszczonym maśle,po czym obtaczać w kruszonce i zanurzać w roztrzepanym białku.
Układać dowolnie w przygotowanej formie,można jedną kulę na drugą,można obok siebie-kwestia gustu.

Wyłożną formę z kulkami zostawić do ponownego wyrośnięcia-około 40-50 minut.
Piec około 30-35 minut.Jeśli wierzch szybko brazowieje dobrze by było przykryć chlebek folią aluminiową.
Jeść ostudzone.

Smacznego!!