Thursday, April 26, 2012

Ciastka mocno kruche przekładane mleczną czekoladą

Zachciało mi się ciastek z czekoladą i co miałam zrobić?? Nic, tylko zakasać rękawy i do roboty.Na szczęście robienie tych ciasteczek nie zajmuje dużo czasu.Uff,teraz z rozkoszą mogę zasiąć z filiżanką herbaty i ciasteczkiem do komputera.Ale przyjemnie się pisze chrupiąc boskie ciasteczka!! Ciasteczka te wychodzą przepyszne-super mocno kruche i czekoladowe.Zapraszam do wypróbowania!!
 



 
 

Ciastka mocno kruche przekładane mleczną czekoladą


Składniki na około 20 ciastek:

1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki smietanki kremówki + 1 łyżka do smarowania
1 żółtko do smarowania
150g czekolady mlecznej lub nutella
 
Do malaksera wsypać makę,cukier i sól.Chwilę miksować aż składniki się połączą.Dodać zimne masło i misować do momentu aż powstanie kruszonka.Przy włączonym malakserze wlać powoli 1/4 szklanki śmietanki i wanilię.Miksować aż składniki się dobrze połączą.Wyjąć ciasto z malaksera i wyrobić szybko formując kulę.Dla tych co nie mają malaksera-wysypać suche składniki na blat,siekać masło nożem a na koniec wlać śmietankę i wanilię i szybko wyrobić ciasto.
Rozwinąc papier do pieczenia,położyc na nim kulę z ciasta,przykryć drugim papierem i w ten sposób rozwałkowywać ciasto.Foremką w kształcie koła lub małą szklanką wycinać krążki i układać je na blasze pokrytej wcześniej papierem do pieczenia.Schładzać w lodówce lub zamrażalniku przez około 15-20 minut.
Żółtko z 1 łyżką śmietanki połączyć i smarować tą miksturą schłodzone ciasteczka.
Rozgrzać pierkanik do 160 stopni celcjusza i piec ciasteczka około 15 minut.Porządnie wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko teżejącą smarować jedno ciasteczko a drugim ją przykrywać.

Smacznego!!