Sunday, April 15, 2012

Babka cytrynowo-migdałowa na mące bezglutenowej

 
Babka cytrynowo-migdałowa jest moją ostatnią propozycją Wielkanocną w tym roku.Zapożyczyłam ten przepis po raz kolejny z lawendowego domu. Jest to super przepis dla tych którzy są na specjalnej diecie bezglutenowej lub też dbają o linię.Babka wychodzi niesamowicie wilgotna i wcale nie trzeba jej przykrywać.Poza tych długo utrzymuje świeżość.Migdały nadają iście migdałowego smaku a sok i skórka z cytryny,cytrynowego aromatu.Zapraszam serdecznie do wypróbowania!! 



Babka cytrynowo-migdałowa na mące bezglutenowej

 
 
Składniki:

200g masła
140g fruktozy lub 200g cukru
4 jaja
80g polenty kukurydzianej lub mąki bezglutenowej
200g zmielonych migdałów
skórka starta z dwóch cytryn
sok z dwóch cytryn
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
100g białej czekolady
1/4 szklanki smietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania


Formę na babke natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
Masło z cukrem utrzeć na kremową masę.Miksując cały czas dodawać po jednym jaju (nie wszystkie na raz)na przemian z mąką wymieszaną z migadałami.Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy i piec do suchego patyczka około 55 minut w 180 stopniach celcjusza.

Upieczona babkę ostudzić i wyjąć z formy.

Polewa: śmietankę i pokruszoną czekoladę wrzucić do metalowej miski.Podgrzewać nad garnkiem z gotującą się wodą.Mieszając cały czas rozpuścić czekoladę w śmietance.Ostudzić.

Wciąż ciepłą polewą polać babę i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!!