Wednesday, April 11, 2012

Mazurek z kajmakiem orzechowym

 
 
Święta,święta i po świętach-jakie to polskie...człowiek zaharowuje się przed nimi przez kilka dni a potem jak przychodzą święta to okazuje się,że minęły jak jeden dzień.No cóż życie nas nie rozpieszcza!
Ja w tym roku zastrajkowałam i zorganizowałam wyjazd na domek w góry razem ze znajomymi i ich dziecmi.Spedzilismy tam cudowny weekend,dzieci szalały na zewnątrz huśtając sie na huśtawce bądz też kąpiąc sie w jacuzzie zewnętrzym.Było też szukanie wielkanocnych jaj w okolicznych krzakach.Mój starszy sunus był bardzo szczęsliwy,znalazł mnóstwo czekoladowych jaj-to jest to co tygrysy lubią najbardziej!!My dorośli wybralismy welkanocne menu tak aby nie slęczeć w kuchni całymi dniami i móc raczyć sie czerwonym winem wieczorami.Nie obyło sie też bez pieczenia ciast.Poniżej mój autorski przepis na kajmakowy mazurek z orzechami włoskimi.Wyszedł rewelacyjnie muszę nieskromnie przyznać. Sróbujcie zrobić to sami!! 




Mazurek z kajmakiem orzechowym

Składniki:
Spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 85 g masła zimnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 duże żółtko
  • skórka otarta z połowy cytryny

Orzechowo -rumowe nadzienie:
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki rumu
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g orzechów włoskich posiekanych
  • 50g rodzynek
  • 1 czubata łyżka stratej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Spód wykonanie:
Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Następnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wykroić równy prostokąt.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10-15minut.

Nadzienie:
W rondlu zagotować śmietankę z cukrem.Dodać rum,orzechy,rodzynki,skórke i cynamon i mieszając znów zagotować.Zmiejszyć ogien i wciąż gotować aż masa zgę stnieje-około 2 -3 minuty.Jeśli masa jest zbyt gę sta należy dolać śmietanki.

Nadzienie rozsmarować na wystudzonym spodzie.Poczekać aż zastygnie i kroić w kwadraty.

Smacznego!!