Saturday, March 31, 2012

Baba piaskowa pomarańczowa z polewą z białej czekolady

 
Tutaj w Islandii średnio raz w miesiącu organizowane są spotkania integracyjne z cyklu Razem Raźniej  dla polskich rodzin z dziećmi.Organizatorem jest dyrektorka przedszkola (zaznaczam Islandka),która zupełnie bezinteresownie pomaga w jednoczeniu się,podtrzymywaniu tradycji ludziom pochodzącym z innego kraju niż Islandia.Jest to bardzo miły gest z jej strony,gdyż udostępnia przedszkole zupełnie za darmo.My Polacy możemy w miłym gronie spotkać się,wymienić doświadczeniami,a co najważniejsze dzieciaki mają niesamowitą zabawę. Dzisiejsze spotkanie było pod hasłem Wielkanocy.Dzieci szukały czekoladowych jaj,robiły piękne kartki świąteczne,lepiły baranki z masy solnej,zajączki i kurczaczki z papieru.W związku z tym spotkaniem pomyslałam,że miło byłoby przynieść coś tradycyjnego, typowego polskiego do posmakowania.Zrobiłam więc babkę pomarańczową z polewą z białej czekolady.Wydaje mi się,że smakowała,bo została cała zjedzona i niektóre Panie prosiły mnie o przepis.Droge Panie-przepis zamieszczam poniżej.Mam nadzieję,że owa babka będzie cieszyć sie powodzeniem na Waszych Wielkanocnych stołach.Zapraszam!! Organizatorom spotkania ogromnie dziekuję za serce,troskę i przemiłą atmosferę!!






Baba piaskowa pomarańczowa z polewą z białej czekolady

 
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
Polewa: 1/4 szklanki smietanki kremówki,100g białej czekolady,2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.


Masło z cukrem utrzeć mikserem na pulchną masę.Oddzielić żółtka od białek.Do utartej masy dodać żółtka jedno po drugim (nie wszystkie na raz) i dobrze połączyć.Dodać sok z pomarańczy i zmiksować.Następnie przesiać obydwie mąki i proszek do pieczenia,dodać do masy i miksować mikserem przez około 4 minuty.Pod koniec miksowania dodać skórkę z pomarańczy i pianę ubitą z białek.Składnki dokładnie połączyć i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy na baby.Babę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.Odczekać 10 minut i wyjąć z formy.Polać gotową polewą.

Polewa: śmietankę i pokruszoną czekoladę wrzucić do metalowej miski.Podgrzewać nad garnkiem z gotującą się wodą.Mieszając cały czas rozpuścić czekoladę w śmietance.Dodać skórkę i wymieszać.Ostudzić.

Wciąż ciepłą polewą polać babę.

Smacznego!!