Friday, March 30, 2012

Mazurek waniliowy z migdałami prażonymi

 
Niedawno były Święta Bożego Narodzenia i trzeba przyznać,że nawet się dobrze nie rozkręciłam po nich, a tu znowu kolejne święta.Wielkanoc jest cudowna,najczęściej słoneczna i ciepła-mam na myśli Polskę oczywiście.Wszystko budzi się do życia i świat nabiera kolorów i świeżości.Na stole królują jaja,baby no i oczywiście mazurki.W tym roku ja też stawiam na mazurki  i będzie to moja jedna z propozycji świątecznych.Przepis na ten mazurek znalazłam w lawendowym domu i powiem Wam w sekrecie,że wyszedł rewelacyjny.Przekonajcie się sami!! Mniam!



 
 

Mazurek waniliowy z migdałami prażonymi

Składniki:

Spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 85 g masła zimnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 duże żółtko
  • skórka otarta z połowy cytryny
Wierzch:
  • 4 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki płatlów migdałowych podprażonych na suchej patelni


Spód wykonanie:
Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Nastepnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wykroić równy prostokąt.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10 minut.

Wierzch wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnkami wanilii na puszystą masę.Rozsmarować masę na podpieczonym spodzie i zapiekać kolejne 10 minut.Na parę minut przed końcem posypać wierzch płatkami migdałowymi i dopiec razem.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!