Saturday, March 24, 2012

Tort bezowy z ananasem i kremem wanilowym

Mój kolega z pracy miał wczoraj urodziny.Zrobiłam mu torcik bezowy z waniliowym kremem i ananasem.Zazwyczaj w pracy w piątki rano jadamy razem śniadania,ale wczorajsze śniadanie było ,,wyjątkowe'' z okazji urodzin i oczywiście mojego torciku,który wszystkim bardzo smakował.Bezowe blaty suszyłam trochę dłużej tym razem i wyszły wyjątkowo krucho i pysznie.Torcik ten nadaje się na wyjątkowe okazje.Prezentuje się też świetnie.Zapraszam!!






Składniki:



Bezowe blaty:
  • 250g białek
  • 300g cukru
  • 150g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny


Składniki na krem:
  • 4 duże żółtka
  • 45g.mąki kukurydzianej
  • 100g.cukru
  • 475 ml mleka pelnego
  • 1/2 laski wanilii
  • 75 g.masła niesolonego
  • 200 ml śmietany 30%
Dodatkowo: puszka ananasa w syropie + czkoladowe kulki do dekoracji

Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.

Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.

Krem:
Zmiksować żółtka,mąkę kukurydzianą i połowę cukru aż do uzyskania jasnego,kremowego koloru.
Mleko wlać do garnuszka,dodać waniliowe nasionka (należy przekroić wanilie wzdluż i zeskrobać ostrym nożem nasionka)pozostały cukier,zagotować,po czym zdjąć z ognia.
Jedną trzecią mlecznej mikstury (gorącej)wlać do zmiksowanych jaj i dokładnie zmiksować.
Następnie powyższą mieszankę dodać do reszty mleka w garnku i zagotować ciągle mieszając.Gotować około 2 minut nie przerywając mieszania najlepiej rózgą metalową.Do ciepłej jeszcze masy wrzucić masło i dobrze wymieszać.Gotowe nadzienie wlać do innego naczynia i szczelnie przykryć folią spożywczą (inaczej powstanie korzuch jak na zimnym budyniu).Dobrze schłodzić.

Na koniec ubić śmietanę na sztywno i dodać do gotowego ostudzonego budyniowego kremu.Dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki.

Złożenie tortu:
Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu,na krem odsączone,pokrojone i wysuszone dokładnie w ręczniku papierowym.Uwaga!! To ważna czynność-jeśli nie odciśniemy  dokładnie anansasów, z kremu bedzie leciał sok i rozrzedzi krem.Na ananasy wyłozyć kolejną 1/3 kremu i rozsmarować dokłądnie.Na krem położyć drugi blat.Resztą kremu i kulkami czekoladowymi udekorować wierzch tortu.

Smacznego!!