Wednesday, February 29, 2012

Portugalskie bułeczki mleczno-maślane z nutą cytrynową

 

Upiekłam te bułeczki z myślą o moich dzieciach i nie pomyliłam się-bardzo im smakowały.Lekko słodkie o zapachu cytrynowym.Smakują dobrze z dżemem,miodem,serkami twarożkowymi jak również i z szyneczką.Samo masło też super pasuje.Pycha,pycha,pycha.Przepis znalazłam w magazynie lawendowy dom.Polecam spróbować!
 
 

Portugalskie bułeczki mleczno-maślane z nutą cytrynową

 

 
Składniki:
  • 325 ml mleka
  • 35g masła
  • 2 jaja
  • 75g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 małe jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • opakowanie cukru waniliowego
Mleko z masłem lekko podgrzać aż masło się rozpuści-nie gotować!W misce wymieszać mąkę z cukrem,solą,cukrem waniliowym,drożdżami i skórką cytynową.Do suchych składników dodać płynne i wyrabiać ciasto,aż będzie lśniące i gładkie.
Przykryć wyrobione ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godziny w ciepłe miejsce.
Po godzinie wyłożyć ciasto na blat lekko spłaszczając ręką.Podzielić ciasto na porcje po 60g i formować bułeczki.Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Kiedy bułki wyrosną naciąć je w dwóch miejscach i posmarować jajem z mlekiem.
Piec około 25-35minut.

Smacznego!