Monday, February 13, 2012

Crumble z jabłkami,gruszkami i żurawiną-wspomnienie lata!

Pysznym i prostym deserem są zapiekane jabłka i gruszki z żurawiną ze złocistą kruszonką na wierzchu.Jest to super deser serwowany zaraz po sutym obiedzie.Niesamowite połączenie smaków! Czyste wspomnienie lata!!Niby bajecznie proste a takie dobre!Zachęcam serdecznie!!




Składniki
  • 4 jabłka
  • 3 gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 100g suszonych żurawin
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • Kruszonka:
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • masło do smarowania formy
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w ósemki lub w kostkę (kto jak woli).Polewany sokiem z cytryny,posypujemy cukrem i cynamonem,dodajemy żurawinę ,dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kruszonka-makę mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem,dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy delikatnie palcami kruche ciasto,aż powstanie kruszonka.Zaroodporne naczynie smarujemy masłem.Na dno wykładamy przygotowane wcześniej owoce i posypujemy kruszonką.Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni celcjusza.Pieczemy okolo 30-35 minut,aż kruszonka ładnie sie zarumieni.Potrawę podajemy na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi.
Smacznego!!